Lia van Eertwegh.
Lia van Eertwegh. Diana Kervel

In Memoriam: Supervrijwilliger en sportfanaat Lia van den Eertwegh overleden

17 januari 2024 om 07:38 Volleybal

EDE Lia van den Eertwegh (77) uit Ede is zondag 14 januari overleden. Lia was zeer betrokken bij onder meer volleybalclub TweeVV, de Shanty Zangers Ede en tal van vrijwilligersactiviteiten. Ze verzorgde ruim vijfentwintig jaar de volleybalverslagen van TweeVV in Ede Stad.

Lia werd geboren in Leiden en woonde sinds 1983 in Ede. Bij zorgorganisatie Opella werkte ze als hoofd dagbehandeling en later op de communicatieafdeling. In een artikel van journalist Diana Kervel vertelde ze in juni vorig jaar al over hoe ze daar belangrijke aspecten van het communicatievak leerde. ,,Daar heb ik het belang geleerd van naamsbekendheid en een herkenbare huisstijl’’, legde ze uit. 

Lia stopte veel van haar tijd in vrijwilligerswerk. Volleybalvereniging TweeVV was daarbij voor haar niet weg te denken. Ze was betrokken bij de vereniging, waar ze tevens erelid van was, sinds de oprichting in 1987. Op de middelbare school kwam ze al in aanraking met volleybal en op haar achttiende meldde ze zich aan bij een volleybalvereniging in Leiden. Tot haar zeventigste speelde ze haar geliefde volleybal in competitievorm bij TweeVV. Lia zorgde daarnaast met de jaarlijkse boekenbeurs in ‘t Laag in Bennekom ook al zo’n twintig jaar voor extra inkomsten voor haar club. 

Lia speelde ook accordeon en was samen met haar man Peter ook nauw betrokken bij de Shanty Zangers Ede. Nadat haar man ziek werd en overleed, nam ze de pr-werkzaamheden voor de zangclub van hem over. 

Lia was ook mantelzorger. Eerst voor haar schoonmoeder en vervolgens voor haar man, tot hij in 2019 overleed. Al haar inzet werd gewaardeerd door velen. Dat bleek ook uit het lintje dat ze in april vorig jaar ontving. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Verslagen voor Ede Stad bleef Lia schrijven. In al die jaren merkten we dat afspraak ook daadwerkelijke afspraak was. Verzaken in het aanleveren van verslagen deed ze nooit. We leerden Lia kennen als punctueel en betrokken, altijd opkomend voor de belangen van haar club. 

In september meldde Lia dat ze haar verslaggeving voorlopig even zou opschorten, omdat haar gezondheid haar in de weg zat. Ze vond dat naar eigen zeggen ,,heel erg’’ en hoopte de verslaggeving later weer te kunnen oppakken. Begin januari meldde ze de redactie echter dat de ziekte onverslaanbaar was en ze nog slechts enkele maanden te leven had. Die maanden werden slechts enkele dagen.

Lia was een supervrijwilliger. Iemand die je elke vereniging of instantie toewenst. Als redactie van Ede Stad wensen we haar kinderen, kleinkinderen en overige familie en vrienden veel sterkte toe met het verlies.

Boy Imminck

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie