Ad de Jong werd ‘LEGO-verslaafd door schoonzoon Robert.
Ad de Jong werd ‘LEGO-verslaafd door schoonzoon Robert. Dick Martens

‘LEGO in Bennekom’ in het Kijk en Luistermuseum

3 mei 2023 om 12:40 Activiteiten

BENNEKOM De woorden ‘leg’ en ‘godt’, als je die zo op papier ziet staan, of als ze worden uitgesproken zal menig Nederlander niet direct een ‘Oh ja’ gevoel krijgen. Maar als de twee Deense woorden die in het Nederlands ‘speel leuk’ betekenen, samen tot LEGO worden gevormd, dan wordt het direct ‘een feest der herkenning’. Ja, die kleine blokjes waarmee je van alles en nog wat kunt bouwen. En niet alleen zal je zelf met lego hebben gespeeld, ook je vader, moeder en misschien ook wel je opa en oma. Als je dat gevoel weer helemaal terug wilt krijgen is een bezoek aan het Bennekomse Kijk en Luistermuseum zeker de moeite waard, want daar is tot 28 oktober de tentoonstelling ‘LEGO in Bennekom’ te zien.

De tentoonstelling werd afgelopen vrijdag officieel geopend door Edenaar Ad de Jong (72) en Tom van Well, de zoon van Bennekommer Erik van Well. Ook familie van beide bouwers en vrijwilligers van het museum waren daarbij aanwezig. De Jong en Erik van Well bouwden de meest prachtige LEGO-creaties, met ook nog eens een fraai Bennekoms tintje. ,,Zoals Boerderij Boekelo en de Oude Kerk, die Erik heeft gemaakt”, legt de Jong, die ook als vrijwilliger bij het museum betrokken is, uit. ,,Ik bouw voornamelijk naar een voorbeeld, dus ‘vanuit de doos’.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Ad de Jong bij een van zijn prachtige LEGO-bouwwerken, de RMS Titanic. Een ‘LEGO-droom heeft hij ook nog: ‘ Star Wars Eighty Eighty’, een doos van maar liefst 850 euro. - Dick Martens

LEGO groeide bij de Jong pas in coronatijd uit tot ‘een lichte vorm van verslaving’. ,,Dat is ‘de schuld’ van mijn schoonzoon Robert, die al veel langer met LEGO aan de slag was. Zelf ben ik begonnen met een Volkswagen Kever van 1500 steentjes. Wat volgden waren de Tower Bridge, De Eiffeltoren, de Titanic, achtbanen, vrachtwagens en een spelende piano die hier allemaal staan.” 

‘LEGO-dromen’ heeft de Jong zeker ook nog. ,,Eighty Eighty een reusachtig Star Wars figuur, die helemaal uit grijze steentjes bestaat en kan bewegen. Een doos, die maar liefst 850 euro kost.” Erik van Well bouwde zijn leven lang al met Lego. ,,Maar pas de laatste jaren bouwde hij de ‘typisch Bennekomse gebouwen’, zoals de Oude Kerk en Boerderij Boekelo, die hier evenals een tweetal tableaus van kasteel Hoekelum en de Oude Kerk, nu tentoongesteld worden”, aldus zoon Tom.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie