De kreeft is een paar jaar terug al eerder aan de wandel gegaan in de Proosdijvijver
De kreeft is een paar jaar terug al eerder aan de wandel gegaan in de Proosdijvijver Henny Jansen

Bestrijding Amerikaanse rivierkreeft in Proosdijvijver gaat beginnen

2 juni 2021 om 16:30 Dieren

EDE De bestrijding van de Amerikaanse rivierkreeft in de Proosdijvijver in Ede gaat maandag 14 juni van start. Eerder werd al duidelijk dat deze exoot is aangetroffen nadat onderzoek is gedaan. Volgens onderzoek is de Amerikaanse rivierkreeft nog beheersbaar, maar bestrijding op korte termijn is noodzakelijk om schade aan de natuur te voorkomen. 

Amerikaanse rivierkreeften komen in principe niet voor in Nederland. Ze kunnen zich snel voortplanten. Doordat ze over land kunnen lopen, verspreiden ze zich sneller in een groter gebied. De reden waarom bestrijding noodzakelijk is, is omdat de kreeften alle planten stuk knippen, waardoor andere dieren er niet meer van kunnen leven. Ook heeft het invloed op het uiterlijk van de vijver: als er niks gebeurt, verandert de vijver in een modderpoel. Bestrijding is ook noodzakelijk om te voorkomen dat andere dieren overlopen naar andere omliggende singels. Het zijn echte gravers, waardoor de oevers kunnen verzakken, meldt de gemeente.

De exoot is tot nu toe alleen in de Proosdijvijver gevonden. De gemeente zegt dat de situatie nu nog beheersbaar is. Door middel van fuiken worden de kreeften gevangen. Andere gevangen dieren worden weer in de vijver teruggezet. 

De bestrijding zal ongeveer tot 12 juli duren. In deze periode is de vijver daarom niet toegankelijk voor visserij of zwemmende honden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie