Afbeelding
Henny Jansen

Bestrijding Amerikaanse rivierkreeft in Ede begonnen

14 juni 2021 om 15:25 Dieren

EDE De gemeente Ede is maandag gestart met de bestrijding van de Amerikaanse rivierkreeft in de Proosdijvijver. De kreeften worden door middel van fuiken in het water gevangen. Dit betekent dat de vijver tot 12 juli gesloten is voor vissers en zwemmende honden.

Eerder onderzoek wees al uit dat de exoot in de Edese vijver is aangetroffen. Volgens onderzoek is de Amerikaanse rivierkreeft nog beheersbaar, maar bestrijding op korte termijn is noodzakelijk om schade aan de natuur te voorkomen. 

Amerikaanse rivierkreeften komen in principe niet voor in Nederland. Ze kunnen zich snel voortplanten. Doordat ze over land kunnen lopen, verspreiden ze zich sneller in een groter gebied. De reden waarom bestrijding noodzakelijk is, is omdat de kreeften alle planten stuk knippen, waardoor andere dieren er niet meer van kunnen leven. Ook heeft het invloed op het uiterlijk van de vijver, legt de gemeente Ede uit. ,,Als er niks gebeurt, verandert de vijver in een modderpoel. Bestrijding is ook noodzakelijk om te voorkomen dat andere dieren overlopen naar andere omliggende singels. Het zijn echte gravers, waardoor de oevers kunnen verzakken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie