Afbeelding
Henny Jansen

Al driehonderd kilo kreeft opgevist uit Proosdijvijver; Edese exoot op menukaart

30 juni 2021 om 11:45 Dieren

EDE Het bedrijf ATKB is onlangs begonnen met de bestrijding van de Amerikaanse rivierkreeft in de Proosdijvijver. De eerste oogst is overweldigend, is de mening van Peter Dorlas, voorzitter van hengelsportvereniging Voor Ons Plezier, die het water namens de gemeente Ede in beheer heeft. Driehonderd kilo is de voorlopige opbrengst.” 

,,Maar we zijn er nog niet”, vervolgt Dorlas. ,,Om de dag worden de netten geleegd. Het is een enorme plaag. Wanneer we niets doen, veranderen bodem en oevers van de Proosdijvijver in een verwoestend rood tapijt, waar ander leven niet meer mogelijk is. Ik denk dat deze bestrijding jaarlijks nodig blijft.”

Als exoot komt de kreeft voor in Zuid-Amerika, Afrika, Oost-Azië en Europa. Met de invoer van de rode en andere Noord-Amerikaanse rivierkreeften is de pest ooit in Europa geïntroduceerd, verraadt Wikipedia.

ZORGWEKKEND Sinds 2016 staat deze soort op de lijst van invasieve exoten die zorgwekkend zijn voor de Europese Unie. Dit betekent onder andere dat levende exemplaren van deze soort niet langer in de Europese Unie mogen worden gehouden, ingevoerd, vervoerd, gecommercialiseerd, gekweekt, gebruikt, uitgewisseld noch vrijgelaten in de natuur.

Dorlas is overigens zeer tevreden over de houding van de Edese politiek wanneer het om dit probleem gaat. ,,Ze hebben het serieus opgepakt. En goed gehandeld met het verstrekken van vergunningen en zo. Prima, zo kunnen we samen optrekken.”

GOEDE CONDITIE ,,Datzelfde geldt trouwens met ’s Heeren Loo van de naburige kinderboerderij”, wil Dorlas graag kwijt. ,,Vrijwel dagelijks rijden ze met een tractor door het Proosdijpark om de prullenbakken te legen. Hengelsportvereniging VOP heeft de aanhanger beschikbaar gesteld . Zo komen we elkaar tegemoet om park en vijver in goede conditie te houden.”

En wat het lot van de Amerikaanse rivierkreeft betreft. ,,Ze gaan eerst een paar dagen in bad”, legt Dorlas uit. ,,De beroepsvisser van ATKB, het bedrijf aan wie de bestrijding namens de gemeente is uitbesteed, biedt de gevangen beesten vervolgens aan bij restaurants. Ze gaan dus richting de handel.”

Het schijnt een delicatesse te zijn. 

door Henny Jansen


Amerikaanse rivierkreeft: vrouwtje met eitjes
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie