Tijdens het Kunstfestival voor Kinderen kan er op het Place du Tertre geschilderd worden met behulp van echte schildersezels.
Tijdens het Kunstfestival voor Kinderen kan er op het Place du Tertre geschilderd worden met behulp van echte schildersezels. Edwin Nieuwstraten

De Kunstfactorij verandert centrum Bennekom in groot atelier

Evenementen

BENNEKOM In het Bennekomse dorpshart kunnen kinderen zich op 2 juli weer creatief gaan uitleven. Dan staat alweer voor de zevende keer het ‘Kunstfestival voor Kinderen’ op het programma. Van 11.00 tot 16.00 uur verandert de Dorpsstraat in een groot atelier. Organisator Elise Huijberts van de Kunstfactorij, de creatieve hotspot in Bennekom, is blij, dat het festival weer doorgang kan vinden.

,,Na twee alternatieve festivals, als gevolg van de coronapandemie, kunnen we nu weer ouderwets uitpakken”, aldus een Huijberts opgetogen. ,,Er is voor ieder wat wils. Onze missie is om de jeugd op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met kunst. Ze kunnen lekker creatief hun gang gaan. De locaties zijn het ‘Place du Tertre’ op het van Slootenplein, De Kunstfactorij, Dorpsstraat 11, het Kerkplein voor de Oude Kerk en het Bart van Elstplantsoen.”

VAN ALLES En op die diverse locaties gebeurt veel en van alles. ,,De kinderen kunnen meedoen aan diverse workshops”, vervolgt Huijberts. ,,Zo kunnen ze stencils spuiten met Linda en Perishable Rush, elpees schilderen met Kees Oosting, etsen maken van tetrapakken met Annet Mulder, knuffels pimpen met Jenny Barten en Coby Huibers à la Tjanpi Desert Weavers. Ook is er een zogenaamd ‘Dreumes- en Peuterplein’, waar de kinderen paardjes kunnen beschilderen en tussen 11.00 en 13.00 uur wordt er voorgelezen door Cultura. Maar ook kunnen ze zich uitleven op pizzadozen die ze mogen beschilderen, ze kunnen trommeltjes maken. Uiteraard komt ook Larissa Verhoeff, de Edese stadsdichter, die als Roze Wolke Wietje mooie woorden komt verzamelen.”

MUZIEK Maar er is ook nog een bijzondere muzikale samenwerking met de Bennekomse Triple B Big Band die bestaat uit enthousiaste amateurs die de typische ‘Big Band sound’ een bijzonder warm hart toedragen. ,,Zij spelen op het Place du Tertre, terwijl de kinderen er achter de diverse schildersezels zich al schilderend kunnen uitleven. Een mooie combinatie toch? In de loop van de middag gaat Triple B dan in kleinere samenstellingen musicerend door het centrum.” 

BEWUSTWORDING Een nieuw element op het Kunstfestival voor Kinderen is, dat er ook gebruik gemaakt wordt van waardevol restmateriaal in het kader van duurzaamheid. ,,Een stukje bewustwording voor de kinderen, dat vinden wij belangrijk.”

GRATIS Huijberts wil ook nog benadrukken, dat het festival gratis is. ,,Wij vinden, dat elk kind aan alle workshops moet kunnen deelnemen. Dat dat kan is te danken aan de diverse sponsoren en subsidies die we hebben mogen ontvangen, evenals de Ede Doet waardecheques. Op die manier hebben we een mooi kunst- cultuur en muziekprogramma kunnen samenstellen en hopen we, dat het het centrum van Bennekom vol gaat lopen met creatieve kunstzinnige en blije kinderen.” 

Voor meer info: www.dekunstfactorij.nl

door Dick Martens

advertentie