Dede Priest tijdens Sunday Blues Ede 2012
Dede Priest tijdens Sunday Blues Ede 2012 Henny Jansen

Sunday Blues Ede op vijftien podia

28 maart 2023 om 12:50 Evenementen

EDE Op vijftien podia in het centrum van Ede vindt zondag 2 april van 16.00 tot 20.00 uur de zeventiende editie van Sunday Blues plaats. Na drie jaar pauze doet de vernieuwde organisatie, bestaande uit Xander Haalboom, Luuk Eggels, Sam Kersten en Tonny van Brummelen, er alles aan het succes en niveau van eerdere edities te evenaren. In de bijlagen de deelnemende muzikanten/bedrijven en een routekaartje. 

1. NO RUSH - CHILLERZ EDE – BROUWERSTRAAT 3-5


No Rush. Zangeres Petra ter Denge - No Rush

No Rush is niet onbekend onder de muziekliefhebbers. No Rush is dé band die garant staat voor een avondje genieten. De geroutineerde muzikanten spelen vol passie. Elke toon is raak, waardoor je heerlijk kunt los gaan op groovende muziek. 

In 2021 sloeg No Rush een andere weg in, waarbij blues de basis is gebleven, maar er meer uitstapjes worden gemaakt richting rock, soul en funk. De band vult het optreden met muziek van onder meer Beth Hart, Joe Bonamassa, Gary Moore, Aretha Franklin, Etta James en vele anderen. 

Zangeres Petra ter Denge sleept je mee in het nummer, waardoor je het gevoel krijgt dat je het verhaal in de muziek zelf hebt meegemaakt. Kippenvel!

2. BIG BO – CAFÉ OME JAN – BROUWERSHOEF 9


Big Bo (Vera van Faassen)

Meervoudig awardwinnaar Bo Brocken (1966-artiestennaam Big Bo) speelt al meer dan 35 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem, begeleidt hij zichzelf op akoestische gitaar, steel dobro, ‘cigarbox’ gitaar, mondharmonica, snare drum, hi-hatt en bassdrum. 

In deze ‘one-man-band’ setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’20, ’30 en ’40, waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert. Emotionele akoestische blues, vlotte tagtime en doorleefde Deltablues, songs vol bezieling gebracht, worden doorspekt met virtuoos spel op slide-gitaar en akoestisch fingerpicking-werk. 

3. VINTAGE BROTHERS  - RUIG DRINKS & BITES - BROUWERSTRAAT 13B


Vintage Brothers

De Vintage Brothers is een uniek bluesduo, dat sinds 2004 optreedt in kroegen, lokalen, festivals en zelfs huiskamers van en voor de bluesliefhebber.


De opzet van ons, Jan en Rinus van Rijn, is om oude bluesnummers te bewerken naar een bezetting van slechts een gitaar en de mondharp en het maken van eigen nummers. Er wordt gestoeid met andere slagritmes en toonsoorten, omdat wij niet alleen willen kopiëren, maar de nummers een eigen vertaling willen geven. De solopartijen worden geïmproviseerd, waarin je het jazzy karakter terugvindt van de Vintage Brothers, een traditie die zij zullen blijven vasthouden.


Mede daarom is ieder optreden weer anders en levend, van slepend en emotioneel, naar energiek en drijvend. De Chicagoblues met een scheut rock en jazz typeert de vintagebrothers stijl het beste.


Muziek om naar te luisteren, bij te mijmeren, om bij te eten, te drinken en zeker ook om op te dansen. Ga terug naar de tijd van de juke joints, een rokerige kroeg, de sfeer van de blues met de Vintage Brothers.

4.  VISO VERSA RYTHM & BLUES ALLSTARBAND - KOFFIE MET TONY - DE WIEK 15 


Michael de Viso

The Viso Versa Allstarband brengt heerlijke funky rhythm & Bamp en is geformeerd rondom zanger Michael de Viso. De muziek is een mix van eigentijdse blues met invloeden van funk en soul. Lekkere grooves, messcherpe gitaarriffs en funky solo’s op de toetsen geven de band een herkenbare, eigen sound. 

Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit funky bluespop met hier en daar een uitschieter naar de rhythm & soul. Van ingetogen groot naar keihard klein. De band speelt live interpretaties van helden als Eric Clapton, BB King, Keb Mo, Amos Lee en Boz Scaggs. 

Zanger Michael de Viso, die tevens de drumpartijen op zich neemt, laat zich begeleiden door een keur van muzikanten die hun sporen ruim verdiend hebben in de muziek door de jaren heen. Naast Michael op zang bestaat de band uit ‘de weergaloze’ Herman Onnen op gitaar, ‘delicieuze’ Peter Badenbroek op basgitaar en ‘vinger virtuoos’ Michiel Buursen op toetsen.

Geopend vanaf 14.30 uur, met 17.00 uur wijkt de begintijd iets af vergeleken met de rest van het programma.

5. LITTLE BOOGIE BOY BLUES BAND – GRANDCAFÉ MR. BOJANGELS – MARKSTRAAT 69


LGabriëls2019/Studio Den Haag

Een ‘blonde God’ als gezicht van een bluesband; kan dat? Jazeker: Hein Meijer bewijst het. Heins kwaliteiten als frontman, zanger en gitarist staan in blueskringen hoog aangeschreven. 

Gezegend met een hese, donkere stem en een van nature opgewekte uitstraling, weet deze ‘Little Boogie Boy’ steeds meer mensen voor zijn muziek te winnen. In 1990 richtte Hein zijn eerste band op, samen met zijn vader, broer en zus. In 1992 ging hij voor het eerst naar de Verenigde Staten, om met eigen ogen de bluesscene daar te aanschouwen. Hij speelde er met grootheden als Magic Slim. J.W. Williams en John Primer. De laatste gaf hem de bijnaam Little Boogie Boy. 

Hein Meijer komt uit Aalsmeer en startte de band in 1990. Bassist Jan den Boer en drummer Bert Fonderie komen uit Den Haag. Bart Landstra uit Leiden speelt harmonica. 

6. MONKEY CLAN - CAFÉ HET KOLENSTEEGJE - MAANDEREIND 12 


Monkey Clan

Monkey Clan is in 2015 ontstaan uit een project van zes bevriende muzikanten met ongeveer dezelfde muzikale achtergrond en ideeën. Zij combineren rock & roll, blues, pop en andere muzikale invloeden in een eigentijdse combinatie van blues, rock & roll.

Monkey Clan speelt verrassende covers en eigen repertoire, klinkend als prikkelend smerige rock & roll aangevuld met een dosis rauwe blues. Het is net als het geluid van een soepel draaiende en brullende machine, het gevoel van een koud biertje of een shot goede whisky.

De Monkey Clan is in haar bestaan een ‘Award winning band’ te noemen, door de Publieksprijs bij ‘De Grote Prijs van Twente 2017’ en de ‘Hootchie Koe Award 2018’. 

7. VELDMAN - CAFÉ PREMIER - NIEUWE STATIONSSTRAAT 19 


Veldman Band

Veldman is een band die voortkomt uit de landelijk bekende ‘The Veldman Brothers’. Na het uiteengaan van de broers Gerrit en Bennie, besloot gitarist/singer/songwriter Gerrit Veldman samen met de huidige bezetting, Mathieu van Uden (drums) en Tenny Tahamata (bass) en de recent aangetrokken Colly Franssen (Hammond/piano) de band voort te zetten. 

Met nieuwe nummers, nieuwe website en nieuw management willen ze laten zien dat ze nog steeds bij de absolute blues top van Nederland behoren.

8. CLEANHEAD & BAREFOOT - YUCATAN - NIEUWE STATIONSSTRAAT 23 


Bram Visser

Cleanhead & Barefoot brengen een aanstekelijke en akoestische mix van muziekstijlen uit Amerika. Het repertoire varieert van blues uit de ‘Windy City’ Chicago tot cajun & TexMex van de zuidelijke staten Louisiana en Texas. 

Dit duo gaat tijdens hun muzikale reis bovendien regelmatig door tijdzones. Hierbij bewerken de muzikanten blues-songs van Robert Johnson (30’er jaren) , Zydeco-repertoire van Clifton Chenier en geven ze diverse zestiger jaren-hits een cajun-sfeer.

Cleanhead & Barefoot hebben – met de aansprekende combinatie van twee stemmen, gitaar en accordeon – reeds een indrukwekkende staat van dienst. Optredens werden verzorgd van Amsterdam tot Barcelona, tijdens festivals, kroegentochten en feesten. Hierbij kreeg accordeonist-zanger Michael Breukers zijn bijnaam ‘Barefoot’ toen bleek dat hij – bij dreigende oververhitting – het liefst zijn schoenen uittrekt en blootsvoets verder speelt. Samen met gitarist-zanger ‘Cleanhead’ John Zwetsloot staat hij garant voor een afwisselend optreden vol met swingende Americana.

9. EL CAMINO - PETTICOAT - NIEUWE STATIONSSTRAAT 25 


El Camino

Op een verlaten weg zitten vier mannen in een roestbak. Andreas Carree zit met zijn handen te tikken op het dashboard. Jules van Brakel zit te ‘pompommen’ op de maat van het getik van de motor. Arie Verhoef speelt luchtgitaar terwijl hij naar buiten kijkt. Robin van Roon zit met het raam open te zingen terwijl hij de ingevlogen vliegen uit zijn mondharmonica haalt. 

Vanuit de ‘8 track’ klinkt over de speakers de muziek van henzelf gebaseerd op hun voorliefde voor Westcoast blues, Americana en oude bluesgiganten. Op weg naar een optreden om de laarzen met versleten hakken te laten schuifelen, stampen en swingen.

10. JACUZZI BLUESBAND - BIERCAFÉ SUBSTITUTE - NIEUWE STATIONSSTRAAT 27 


Jacuzzi Bluesband

‘Hot women, steam and bubbles’. creaming harmonica, squealing guitar, pumping bass and hard pounding drums! 

Het begon allemaal op juli 2009, een warme zomernacht, op een feestje. Na de show besloten ze te blijven voor een paar bier en misschien sommige vrouwen. Alles was koel en ontspannen tot een ster uit de hemel viel. ‘Uit het niets daar was… We zagen een helder licht en toen de rook weg gedraaid… Het was het een …Jacuzzi!’ En vanaf dat moment was de Jacuzzi Bluesband geboren!

Benjamin Streuper (zang/harmonica), Arie de Kruijf (bas), Jeroen Prinsen (Hammond), Lennart Blokland (gitaar), Wilbert Freriks (drums).

11. WHAT DE FRNK - CAFÉ DE COMPAEN - NIEUWE STATIONSSTRAAT 31 


What The Frnk

What The Frnk brengt funky bluesrock en is geformeerd rondom gitarist en zanger Frank Schurgers. De muziek is een mix van eigentijdse blues met invloeden van funk en rock. Lekkere grooves, messcherpe gitaarriffs en funky solo’s op Rhodes en Hammond geven de band een herkenbare, eigen sound. 

Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit funky bluespop met hier en daar een uitschieter naar rock. Van ingetogen groot naar keihard klein. De band speelt live, naast eigen repertoire, ook interpretaties van helden als Henrik Freischlader, Joe Bonamassa, Marcus Kingen, Stevie Ray Vaughan. 

Frank weet met zijn charisma en performance het publiek keer op keer op zijn hand te krijgen. Naast Frank op gitaar bestaat de band uit Guus van Lankveld op Rhodes en Hammond, Twan van Hoof op basgitaar en Too Pierik op drums. What the Frnk, een lekkere live band voor elk zichzelf respecterende kroeg of festival.

12. CHICAGO FOUR & MORE - CAFÉ DE PINEUT - MUSEUMPLEIN 1A 


Voorman Robbert Fossen - Marc Helfert


Chicago Four & More

Deze viermansband is qua stijl en sound geïnspireerd door hoe de blues klonk in de vele bluesclubs in Chicago in de jaren 60 en met name 70. Met een bezetting van twee gitaren, bas, drums en natuurlijk de vocalen zet Chicago Four deze rauwe clubsound neer.

Een belangrijk voorbeeld voor de band is de ‘recht toe recht aan blues’ van Magic Slim & The Teardrops. Het grootste deel van het repertoire van Chicago Four stond ook op de ‘setlijst’ van Magic Slim.

Frontman Robbert Fossen heeft ruim 30 jaar ervaring met deze stijl en heeft meermalen getoerd met twee van de originele Teardrops John Primer en Nick Holt. En…. hij verving zijn held Magic Slim in 2012, wegens ziekte, als frontman met diens Teardrops. Hij heeft meerdere nationale en internationale blues awards op zijn naam staan, waaronder die van beste blueszanger van Nederland.

Voor dit optreden in Ede gaat de band iets speciaals doen onder de naam ‘Chicago Four & More’. Vanwege vakantie van bassist Jan Markus, zal Robbert de bas ter hand nemen en wordt naast vaste gitarist Ber van Zanen hét Nederlandse jonge gitaartalent Lothar Wijnvoord toegevoegd.

Twee topgitaristen op een fundament van Robbert op bas (en zang) en topdrummer Jeffrey van Duffelen; dit wordt een heel dik optreden!

13. MOJO HAND - RED’S TAPAS GRILL & BAR - MUSEUMPLEIN 3 


Mojo Hand

Joep de Greef en Frank Reemers, de twee frontmannen van de bluesbands MOJO HAND en Ramblin’ Dog konden het niet laten. Met hun passie voor blues & rootsmuziek zijn ze nu ook als duo-act te zien en beluisteren met intieme en swingende muziek.

Gewapend met diverse gitaren, bluesharp, stompbox en vooral indringende bluesvocalen brengen zij een divers repertoire dat gaat van fingerpicking Delta Blues tot heerlijk swingende pareltjes uit de blueswereld en daarbuiten. Aangevuld met interessante weetjes over deze muziekstijl.

Met hun jarenlange muzikale ervaring, ook opgedaan tijdens de diverse trips naar het zuiden van Amerika, spelen ze prachtige eigen composities en bewerkte blues & rootsnummers en raken daarmee keer op keer het geïnteresseerde publiek.

In 2022 stonden ze zelfs in de finale van de Dutch Blues Challenge!

Joep de Greef Zang, bluesharp, gitaar en percussie; Frank Reemers Backing vocals, gitaar, percussie. Website: www.reemersdegreef.nl Facebook: Reemers & de Greef.

14. TIEBREAK BLUESBAND - BOWLING-CENTRUM GROENEVELD - DE HALTE 19 


Tiebreak

TieBreak Bluesband bestaat uit zeven vrienden die het samen heerlijk vinden om nummers te spelen waarbij het plezier van af spat.

‘Onze inspiratie putten we uit blues, soul en de jaren 60 R&B.

Voor Sunday Blues Ede hebben we nummers gekozen uit het verleden, maar ook nieuw materiaal. We spelen covers, maar proberen daar natuurlijk onze eigen draai aan te geven als het belangrijkste maar overeind blijft en dat is het genieten van muziek maken, met name dit soort muziek. We hopen dat het publiek daar ook zo over denkt’.

15. TALKIN’ BLUES - MOEKE EDE - BREELAAN 2A 


Bart Lek

Talkin’ Blues is ontstaan in 2016, tijdens een eenmalig tribute-optreden op ‘Jazz in de Gracht’ voor de toen nog niet overleden BB King. 

Het bleek een gouden recept dat door het publiek werd omarmd. De band werd goed ontvangen en vervolgens gevraagd voor optredens door heel Nederland en Duitsland. Onder anderen op festivals als het Zeehelden Festival, Delft Blues, Zoetermeer Blues, de bekende DNR Bluesclub (twee keer uitverkocht}, Blues Aan Zee, Brielle Blues en vele clubs en kroegen volgden. Ondertussen is de band uitgebreid en is nu ook te boeken met de Delta Ladies. Drie geweldige zangeressen zorgen ook voor extra spektakel. De sensatie is er nog steeds!

Samenstelling: Henny Jansen     

Afbeelding
Afbeelding
1. Big Bo
2. No Rush. Zangeres Petra ter Denge
3. Vintage Brothers - Ruig Drinks & Bites
4. Viso Versa Rhythm & Blues Allstarband - Koffie met Tony
5. Little Boogie Boy Blues Band - Grandcafé Mr. Bojangels
6. Monkey Clan - Caf'é Het Kolensteegje
7. Veldman - Café Premier
8. Cleanhead & Barefoot - Yucatan Cocktailbar
9. El Camino - Petticoat
10. Jacuzzi Bluesband - Biercafé Substitute
11. Ehat The Frnk - Café De Compaen
12. Chicago Four & More voorman Robbert Fossen - Café De Pineut
12.
13. MOJO HAND - Red's Tapas Grill & Bar
14. TieBreak Bluesband - Bowlingcentrum Groeneveld
15. Talkin 'Blues - Moeke Ede
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie