Afbeelding
Ted Walker

Groot applaus voor oorlogsveteranen tijdens Airborne herdenking in Ede

16 september 2023 om 11:45 Evenementen Tips van de redactie

EDE Op het Herdenkingsplein op de Ginkelse Heide heeft Rogier Pelgrim door het Airborne lied te zingen de Airborne herdenking zaterdag geopend. Burgemeester Verhulst en generaal Scheurs spraken tijdens deze herdenking. Ook was er muziek van het Regimentsfanfare Garde Grenadiers & Jagers en de Pegasus Pipes & Drums.

,,Ik vond het heel indrukwekkend om de opening te mogen doen", vertelt Rogier Pelgrim naderhand. Twee jaar geleden werd hij gevraagd om een lied te schrijven in aanloop naar de Airborne herdenking. Hij vertelt hoe het lied tot stand is gekomen: ,,Ik zocht naar een persoonlijke invalshoek. Een vriend van mij zat bij Defensie en hij vertelde mij hoe het is om uit zo’n vliegtuig te springen, wat er dan door je heen gaat. Ondanks dat het ervaren mensen zijn, is dat elke keer toch weer spannend. Hij hielp mij om dat gevoel, net voordat je uit het vliegtuig springt, op mij over te brengen. Ik heb geprobeerd om dat gevoel in een liedje te gieten."

APPLAUS VOOR VETERANEN

Vlak voor zijn toespraak vroeg burgemeester Verhulst om een lang applaus voor de vijf Tweede Wereldoorlog-veteranen die aanwezig waren bij de herdenking in Ede. ,,Het draait vandaag om de veteranen, maar we zetten ze eigenlijk nauwelijks in het zonnetje. Dus ik dacht: laten we ze een groot applaus geven. Iedereen deed mee en het duurde heel lang, zo’n 20.000 mensen stonden te klappen. Heel mooi." 


Foto: Ted Walker.

In zijn toespraak haalde hij een verhaal aan over het werkkamp dat tijdens de oorlog op de Ginkelse Heide was gevestigd. Hij noemde ook het bombardement van Ede op de vooravond van de landingen op de Ginkelse Heide. ,,Vrijheid geef je door aan elkaar, maar ook herdenken geef je door", aldus de burgervader. Hij blikt terug op een goed verloop van de herdenking. ,,Er zijn zo’n 40.000 tot 50.000 mensen gekomen en alles is goed verlopen tot nu toe. Daar ben ik heel blij mee." 

‘IK BEN THUIS’

Niet alleen burgemeester Verhulst kreeg kippenvel van het grote applaus voor de veteranen. Ook op de aanwezige veteranen en hun familieleden maakte het veel indruk. Claire Roberts, dochter van veteraan Geoff Robert (98), vertelt zichtbaar geëmotioneerd: ,,Het is verdrietig en mooi tegelijkertijd voor hem, omdat hij mooie en hele nare herinneringen heeft aan die tijd." Roberts, die oorspronkelijk uit Londen komt, zat vijf jaar in het leger: ,,Hij denkt veel terug aan die tijd en praat veel over de oorlog en zijn herinneringen aan hier. Zodra hij met de ferry in Nederland aankomt, zegt hij: ik ben thuis."


Claire Roberts (rechts) is de dochter van veteraan Geoff Roberts. Foto: Ted Walker.

KNIKKENDE KNIEËN 

Vincent is onderdeel van de Pegasus Pipes & Drums, hij speelde Flowers of the Forrest tijdens de Airborne herdenking. ,,Ik had wel een beetje knikkende knieën in het begin", geeft hij eerlijk toe. Het publiek stond rijendik voor zijn neus. Maar hij is tevreden: ,,Het was een warme editie met deze kleding aan. En voor ons is het een begin van een lange dag, want we gaan vanavond ook nog naar Oosterbeek voor de taptoe. En morgen ook nog de herdenking in Oosterbeek. Het was erg indrukwekkend om hier in Ede te mogen starten, een eer om te mogen doen." Na de herdenking dook de Pegasus Pipes & Drums regelmatig tussen het publiek op voor korte live optredens.


Foto: Ted Walker.

Vanaf ongeveer 13.00 uur wordt het Herdenkingsplein opengesteld, zodat aanwezigen het Airborne Monument kunnen bezoeken. Bekijk het volledige programma van de Airborne herdenking hier

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie