Een activiteit van het Platform Militaire Historie Ede in 2019.
Een activiteit van het Platform Militaire Historie Ede in 2019. Platform Militaire Historie Ede

Platform Militaire Historie Ede start weer op, zonder twee afgetreden bestuursleden

26 juli 2020 om 13:09 Historie

EDE Het Platform Militaire Historie Ede richt zich vanuit de Smederij in de zomermaanden voornamelijk op buitenactiviteiten. Er zijn rondleidingen over het kazerneterrein met een uitleg over het garnizoen Ede. Dit alles gebeurt wel zonder twee van de negen bestuursleden, die zijn opgestapt.

Op bestuurlijk gebied gebeurde er van alles bij het platform. Bestuursleden Ronald van Riet en Gerard Gijsbertsen stapten uit het bestuur. ,,Een opeenstapeling van factoren over de afgelopen jaren heeft er uiteindelijk toe geleid dat duidelijk werd dat er binnen het bestuur sprake is van een onverenigbaarheid van het karakter. Het verlaten van het bestuur hebben we niet eenvoudig of in een opwelling gedaan. Het doet ons pijn en veel verdriet,” aldus het tweetal.

Voorzitter Ed van Seters vindt het jammer dat Van Riet en Gijsbertsen zich niet kunnen vinden in de koers, die het platform wenst te volgen. ,,De koers blijft hetzelfde. We zijn een historische militair informatiepunt. Wij blijven ons richten op bredere activiteiten. En zoeken het niet echt in de verdieping, maar in de verbreding. Dus publieksvriendelijke activiteiten en rondleidingen.”

Als je je als twee van de negen bestuursleden niet in een beleidslijn kunt vinden, kan het volgens Van Seters gebeuren dat de partijen uit elkaar gaan. ,,Dat is de vrijheid in Nederland waar we zo trots op zijn. Ronald en Gerard hadden een mooie collectie in de Smederij staan, die zij hebben weggehaald. Een stukje van de verzameling zijn wij hierdoor kwijt. De laatste weken hebben we herschikt en de vitrines anders ingericht. Het is jammer dan hun mooie verzameling weg is.”

Het bezoek aan de Smederij in de voormalige hoefsmederij op de Arthur Koolkazerne staat in deze coronatijd op een laag pitje. Buitenactiviteiten zijn er wel. Zo zijn er battlefietstours naar de Keuenklep. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat hier een fatale wapendropping plaatsvond. In maart 1945 vond op de Keuenklep bij Lunteren een wapendropping plaats. Het kostte zeventien Edese verzetsmensen het leven. De tours over de Slag op de Ginkelse Heide starten weer eind augustus.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie