Joop Hollanders (links) en naast hem Dphne Glasmacher vertellen aan de gastvrouwen en heren over hun tentoongestelde werken.
Joop Hollanders (links) en naast hem Dphne Glasmacher vertellen aan de gastvrouwen en heren over hun tentoongestelde werken. Dick Martens

Tentoonstelling Daphne Glasmacher en Joop Hollanders in de Kijkdoos

31 maart 2023 om 08:30 Kunst

BENNEKOM Met als thema: ‘Dynamische lijnen’ is afgelopen zaterdag de tentoonstelling van Daphne Glasmacher en Joop Hollanders in villa Erica geopend. Maar voor de opening met een Gongsessie van Sascha de Bock en poëzie door Arjan Keene, voormalig stadsdichter van Ede, werd verricht diende er nog veel werk te worden verricht. De kunstwerken moesten worden opgehangen en gepositioneerd, maar ook de gastvrouwen, die de bezoekers tijdens de expositie van de nodige informatie zullen gaan voorzien, werden door de kunstenaars ‘bijgepraat’ over hun geëxposeerde werken.

Buiten was het allerminst ‘voorjaarsachtig’. Het straatbeeld werd beheerst door fietsers in regenpak, paraplu’s en hevig ‘zwiepende’ ruitenwissers, maar binnen overheersten de voorjaarskleuren en de warmte. Terwijl de kunstenaars met hulp van vrijwilligers van de Kijkdoos, vrienden en familieleden, ‘hun’ kunstwerken op de juiste plaats zetten of hingen (‘trap op trap af’, ‘beetje naar links, ietsje naar rechts’, ‘hou rekening met de lichtinval’), ‘druppelden’ de gastvrouwen en een enkele gastheer binnen. Met koffie, speculaas en (al) een paaseitje nestelden ze zich in de expositieruimte, waar ook de beide kunstenaars even de ‘inrichtingsperikelen’ hadden onderbroken om over hun werken te vertellen.

,,Ik ben al van jongs af aan gefascineerd door optische illusies, minimal art en contrast in de kunst en het dagelijks leven”, steekt Glasmacher (1979), opgegroeid in Ede, maar ook nog enige jaren woonachtig geweest in Bennekom, van wal. ,,Daarbij heb ik mij laten inspireren door optische samenvoegingen van kleuren, contrasten en beelden die beweging suggereren. Als je er vanuit verschillende gezichtspunten naar kijkt neem je telkens iets anders waar. Ik werk vaak met geometrische patronen waarmee ik grafische beelden creëer en verwerk in 2D- of 3D-installaties zoals een print, stop-motion, projectie of een ruimtelijke installatie.” 

Joop Hollanders (1944) studeerde aan de Rietveldacademie en vervolgens aan de Rijksacademie Amsterdam. Hij heeft tentoonstellingen in binnen- en buitenland gehad en heeft veel werk in de openbare ruimte en in particuliere collecties. ,,De beelden die ik hier in Bennekom tentoonstel zijn gemaakt in gips, om later te gieten in brons. Het werk kenmerkt zich door een spanning die vooral wordt opgebouwd door de belijning. Het gaat mij om tegenstellingen, de vormen die nét niet symmetrisch zijn.” 

Beiden vinden het eervol om hun weken tijdens de Voorjaarstentoonstelling aan het ‘Bennkomse’ publiek te mogen tonen. ,,Enig puntje van ‘kritiek’ is, dat ons werk er maar één week, van 25 maart tot en met 10 april te zien zal zijn.”

Openingstijden: Van 26 maart t/m 10 april 2023 op vrijdag t/m zondag: 13.30 - 17.00 uur, en op maandag 10 maart (Pasen)13.30 uur - 17.00 uur. Villa Erica, Ericapark 1, Bennekom. De toegang is gratis

Mail de redactie
Meld een correctie

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie