Bénédicta van Wijk-Akpaca opent op 1 april ('geen grap') haar Galerie Bonaventura in de Bennekomse Dorspsstraat op nummer 11.
Bénédicta van Wijk-Akpaca opent op 1 april ('geen grap') haar Galerie Bonaventura in de Bennekomse Dorspsstraat op nummer 11. Dick Martens

Galerie Bonaventura is terug in Bennekom: ‘Het was nu of nooit’

26 januari 2023 om 13:46 Kunst

BENNEKOM ,,Galerie Bonaventura is weer terug!” Breed lachend is dat de openingszin van Bénédicta van Wijk-Akpaca, de Bennekomse kunstenares die met haar galerie bekendheid verwierf door haar exposities en kunstwerken tentoongesteld in een fraai pand: Dorpsstraat 48. Maar door de hoge huurprijs verdween ze met haar werken uit het dorpshart, maar op 1 april (,,en dat is geen grap”) keert ze terug. Opnieuw in de Dorpsstraat, maar nu op nummer 11. 

door Dick Martens

,,Deze kans kwam voorbij en ik dacht het is ‘nu of nooit’. En ik ben blij dat ik weer in de Dorpsstraat terug kan keren”, aldus Bénédicta (53) met opluchting in haar stem. Ze woont inmiddels alweer 21 jaar in Bennekom. ,,Ik ben geboren in Cotonou, Benin West Afrika, waar ik al vrij vroeg een opleiding tot kapster ben gaan volgen. Op mijn 15e had ik al mijn eigen kapsalon. Een aantal jaren later ontmoette ik mijn man Henk, die vanuit de landbouw universiteit Wageningen in Benin werkzaam was. Wij trouwden in 1989 en vervolgens ben ik met hem mee naar Wageningen gegaan. Daar leerde ik de Nederlandse taal en bouwden we ons gezin op. Ik ben actief geweest als kapster, lerares Frans, aerobic trainster, sportmasseuse en danslerares. Ook werkte ik 10 jaar met veel plezier als vrijwilligster bij Terre des Hommes. Helaas overleed mijn man en nadat mijn drie kinderen het huis uit waren ben ik weer gaan reizen, over de hele wereld.”

KUNST In die periode (,,een heftige tijd”) kreeg ze haar inspiratie terug. ,,Ik pakte mijn passie ‘de kunst’ weer op. Ik dacht direct ‘nu is het mijn beurt’. De kunst volgde mij altijd en ik ben volledig voor de kunst gegaan. Eerst exposeerde ik thuis, maar de laatste tien jaar ook op diverse andere locaties zoals in Persingen in een fraai kerkje, waar elk weekend kunst wordt tentoongesteld. Mijn bronnen van inspiratie zijn mijn wereldse reizen, mijn roots, mijn bijzondere herinneringen aan Afrika en mijn jeugd. Ik maak kunst in de vorm van abstracte schilderijen en bronzen beelden. Soms kleurrijk, soms minder kleurrijk maar altijd met een vleugje idyllische nostalgie naar ‘mijn’ Afrika.” 

ONTMOETINGSPLEK ,,Maar mijn grootste droom was een eigen galerie en die droom ga ik nu weer voortzetten met Galerie Bonaventura, dat betekent ‘goede toekomst’. Naast het delen van mijn verhaal met als medium mijn eigen kunstwerken, wil ik er ook een ontmoetingsplek creëren. Mensen kunnen de ruimte ook huren voor verjaardagsfeestjes, bedrijfsborrels of een vergadering tussen de kunst. Ik hoop op deze manier ook een positieve bijdrage te leveren voor het mooie dorp Bennekom. Een plek ook om geïnspireerd te raken en te inspireren, waar gesprekken over kunst en het leven gevoerd kunnen worden. Nu ga ik eerst twee maanden verbouwen en dan volgt de opening op 1 april, waar naast mijn eigen kunst om de vier weken kunst van andere kunstenaars geëxposeerd en verkocht zal worden. Ik kijk er naar uit.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie