Bennekommer Mark Hemmer schreef een bijzonder boek over 'zijn' dorp: 'Op mijn plek in Bennekom'.
Bennekommer Mark Hemmer schreef een bijzonder boek over 'zijn' dorp: 'Op mijn plek in Bennekom'. Dick Martens

Bennekoms boek van Mark Hemmer: ‘Op mijn plek in Bennekom’

22 december 2022 om 13:28 Maatschappelijk

BENNEKOM Iedere plek in Bennekom heeft een verhaal. Dat was het uitgangspunt voor het boek ‘Op mijn plek in Bennekom - 67 locaties, 21 interviews’. In het boek laat Mark Hemmer 21 inwoners van Bennekom aan het woord over een voor hen belangrijke locatie in het dorp. Samen met de overige 46 plekken geeft het boek een fraai beeld van het dorp Bennekom. 

door Dick Martens

Schrijver van het boek, Mark Hemmer, was naast zijn werk als uitgever jarenlang druk met het maken van het Bennekomse dorpstijdschrift ‘Benn.’. ,,Het werd van 2012 tot 2019 huis aan huis verspreid in Bennekom en Wageningen-Hoog. Hartstikke leuk, maar wel verschrikkelijk veel en uiteindelijk ook te veel werk. Daarmee ben ik gestopt, wel jammer, want we kregen er altijd heel veel positieve reacties op. Maar het gaf mij wel weer de ruimte voor nieuwe projecten en daar is dit boek een mooi voorbeeld van.” 

De plek Bennekom staat centraal. Niet voor niets staat als titel de postcode van Bennekom, 6721, prominent op de cover van het boek. ,,Natuurlijk kozen mensen die ik heb gesproken voor bekende Bennekomse plekken als de Dorpsstraat, de Oude Kerk of het Bart van Elstplantsoen. Maar een aantal kozen voor veel minder voor de hand liggende locaties, omdat ze daar persoonlijk herinneringen aan hadden. Dat leverde ook weer mooie verhalen op. Het was voor mij een erg leuke manier om ‘mijn dorpsbewoners’, soms bekende Bennekommers, nog beter te leren kennen. De 21 gekozen locaties hebben we aangevuld met beschrijvingen van nog veel meer plekken in Bennekom, van relatief onbekende plekjes tot populaire plaatsen.” 

Natuurlijk heeft Hemmer ook zijn eigen favoriete ‘Bennekomse’ plek. Een wel heel verrassende overigens. ,,Aan die plek heb ik het voorwoord gewijd. Het is een plek in het bos bij de A12. Niet echt bijzonder zou je zeggen, maar door de herinnering die eraan verbonden is, is het voor mij een erg dierbare plek. Ik was gek op auto’s en dar was het waar ik met mijn vader heel veel auto’s kon komen bekijken. Nu is het de plek waar ik samen met mijn kinderen ieder weekend hardloop.” 

Zijn kinderen en zijn echtgenote Josina, die zelf onlangs het boek ‘Iedereen thuis in Bennekom (’Voor alle Bennekomse kinderen van 3 tot 99 jaar!’) uitbracht, hebben allemaal een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het boek. ,,Josina heeft het boek vorm gegeven. Mijn zoon Daniël maakte de cover, mijn andere zoon Matteo die geschiedenis studeert, ontfermde zich over de andere plekken in Bennekom die in het boek worden beschreven en mijn dochter Nadia verkocht onze boeken vrijdag en zaterdag op de Dickens Fair. Super leuk, dat ik het boek zo heb kunnen maken.”

‘Op mijn plek in Bennekom’ is voor 15 euro verkrijgbaar via de website opmijnplek.bennekomsamen.nl en bij de plaatselijke boekhandels Bruna en Novita.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie