Afbeelding
Stichting Gave

Harskamp blikt terug op opvang Afghanen: ‘Van gebalde vuist naar open hart’

1 oktober 2021 om 13:59 Maatschappelijk

HARSKAMP De sfeer in Harskamp is in een paar weken helemaal omgeslagen. Waar het dorp eind augustus nog in het nieuws kwam wegens felle rellen tegen de opvang van Afghaanse evacués, rouwt een grote groep van de omwonenden nu juist om hun vertrek: ,,Ze laten een gat in mijn hart achter.”

,,Het was afschuwelijk”, zegt Karin Garretsen als ze terugdenkt aan het protest in haar dorp. Ze is één van de vele vrijwilligers die zich sterk hebben gemaakt voor een tegengeluid. Mede dankzij Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE) en de plaatselijke kerken zijn in korte tijd tal van activiteiten uit de grond gestampt. Wat begon bij een kledinginzameling ontwikkelde zich razendsnel tot dagelijks kinderwerk, (zaal)voetbal, taalles en zelfs dorpswandelingen waarin Afghanen wegwijs werden gemaakt. ,,Dat deden de Harskampers zelf, wij kennen het dorp.”

Inmiddels vertrekken de bussen Afghanen alweer richting Heumensoord (Nijmegen), maar het vaarwel valt de Harskampers zwaar: ,,Dat rustige, hoe ze zich gedragen in het dorp, dat gaan we missen. Ze zeggen iedereen gedag en er is zoveel vriendelijkheid! Ik vroeg Bas, een van de vrijwilligers: ‘Hoe ga jij afscheid nemen?’ Het voelt gewoon zo raar. Om de Afghanen nog iets mee te geven hebben de kerken daarom in samenwerking met Gave afscheidstasjes gebracht.”

Ook nu de Afghanen verder trekken richting Nijmegen, willen de kerken actief blijven. Op woensdag 13 oktober organiseren de Raad van Kerken Nijmegen en Omgeving en Gave daarom samen een informatieavond in de Maranathakerk. Iedereen die vluchtelingen, net als de vrijwilligers rond Harskamp deden, een warm welkom wil heten kan zich voor de bijeenkomst opgeven via www.gave.nl/heumensoord

Het contact is de vrijwilligers uit Harskamp in ieder geval goed bevallen. Een aantal durft zelfs alweer voorzichtig te hopen op de terugkeer van de Afghanen: ,,Misschien komt er bij de Kop van Deelen nog een klein asielzoekerscentrum voor Afghanen, dat is vanaf Harskamp wel aan te rijden. We hopen dat we daar ook nog wat kunnen doen.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie