Afbeelding
Pixabay

Nederlandse Volks-Unie houdt manifestatie in Harskamp

20 oktober 2021 om 15:54 Maatschappelijk

HARSKAMP De Nederlandse Volks-Unie (NVU) houdt zaterdag 6 november van 15.00 tot 16.00 uur een manifestatie in Harskamp. ´Gelukzoekers niet welkom, grenzen dicht, opvang in eigen regio´, luidt de aankondiging van de NVU. 

De Wet openbare manifestaties (Wom) is op deze manifestatie van toepassing. Omdat vrijheid van betoging, levensovertuiging en meningsuiting grondrechten zijn, is in de Wom niet gekozen voor een vergunningenstelsel, maar voor kennisgeving. De manifestatie is aangemeld bij de gemeente Ede.

,,Het is gebruikelijk dat er nog een gesprek met de gemeente volgt, maar ik heb nog geen uitnodiging gekregen”, zegt desgevraagd Constant Kusters, voorzitter van de NVU. De precies een halve eeuw bestaande partij, die nooit een zetel haalde bij lokale en nationale verkiezingen waaraan het deelnam (in Ede haalde de NVU 100 stemmen ofwel 0,23 procent in 2007), wordt aangeduid als een rechts-extremistische politieke partij, met een volksnationalistische signatuur.

De manifestatie wordt volgens Kusters gehouden op een centrale plek in Harskamp. Hij verwacht niet heel veel mensen. ,,Enkele tientallen misschien, er wordt een toespraak gehouden en er hangt een spandoek, dat is het. Het gaat om het signaal dat wij willen afgeven, het is een breder probleem. Dat vluchtelingen worden opgevangen is goed, maar dan wel in de eigen regio. Dat geldt ook voor de Afghanen in Harskamp, hoewel dat niet zozeer gelukzoekers zijn. Maar vergeet niet dat bij de hoeveelheid Afghanen die inmiddels naar Nederland zijn gekomen zo´n 900 statushouders zitten. Er zullen veel goedwillenden bij zijn, maar onder de medereizigers zitten er ook met andere bedoelingen.” 

Kusters is enige weken geleden in Harskamp geweest en heeft daar met inwoners gesproken. ,,De huisvesting is daar geregeld zonder de inwoners te raadplegen, helemaal niks. Ons is niets gevraagd, zeiden de mensen op het schoolplein tegen mij. De COA´s (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) doen wat ze willen.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie