Diana zet zich in om ouderen een beetje extra aandacht en gezelligheid te geven en heeft daarbij voor iedereen een glimlach.
Diana zet zich in om ouderen een beetje extra aandacht en gezelligheid te geven en heeft daarbij voor iedereen een glimlach. Doriet Willemen
Vrijwilliger in beeld

‘Het is voor de mensen hier belangrijk’

Maatschappelijk

EDE 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit een van de omliggende dorpen) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Diana Bashardost
Leeftijd: 51 jaar
Woonplaats: Ede
In het dagelijks leven: mantelzorger
Vrijwilligerswerk: begeleider activiteiten ouderen
Organisatie: Vilente, locatie De Pleinen
Quote: ‘Van thuis blijven zitten wordt niemand beter. Ga iets doen, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.’

OUDEREN Diana Bashardost heeft duidelijk passie voor het werk dat ze doet bij Vilente: ,,Ik vind het leuk om met mensen om te gaan en ik praat veel en graag. Als je met ouderen werkt, moet je dat met je hart doen. Ik ga met hen om op dezelfde manier waarop ik voor mijn moeder zorg. En ik merk aan de bewoners dat ik belangrijk ben voor hen.”

TRAJECT Na haar inburgeringsexamen volgde Diana – naast de zorg voor haar gezin – taalles en een traject van de gemeente. ,,Daar heb ik veel aan gehad. Ik kreeg begeleiding zodat ik iets nuttigs voor de samenleving kon oppakken. Ik koos ervoor om bij Vilente De Pleinen te gaan helpen. Dat doe ik nu al tien jaar en het voelt hier ondertussen als mijn tweede huis”. 

GEZELLIG Diana zorgt, samen met de andere vrijwilligers, dat de bewoners van Vilente een beetje extra aandacht en gezelligheid krijgen. Zeker in de coronaperiode zijn de mensen soms eenzaam en missen ze aanspraak van familie. Wanneer er een activiteit is, dan haalt Diana de bewoners op en begeleidt hen naar de huiskamer. De activiteiten variëren van (kaart)spelletjes en sjoelen tot bingo, wandelen of gezellig koffiedrinken. ,,Iedereen krijgt een glimlach van mij”, vertelt Diana, ,,en ik verdeel mijn aandacht zo goed mogelijk.”

NAGELLAK Daarnaast gaat Diana wekelijks langs bij een bewoonster om haar kapsel te doen en haar te helpen met make-up. ,,Deze dame wil er graag verzorgd uitzien”, zegt Diana, ,, en ik vind het leuk om haar te helpen daarbij. We maken er samen een gezellige ochtend van en praten bij met een kopje koffie.”

PROBEREN Diana kan iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te doen: ,,Maak twee uurtjes vrij en ga ergens helpen. Gewoon doen! Wanneer je graag met ouderen omgaat, moet je zeker een keertje komen kijken wat je als vrijwilliger kunt bijdragen bij Vilente. Naast activiteiten begeleiden, kun je ook helpen als wandel-/fietsmaatje, in de huiskamers of bij het koken.” Meer info bij Rachid Reijers (tel: 0630767899, email: r.reijers@vilente.nl).

De volgende keer: Maatjescoach Annemieke van Till bij Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede.

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

advertentie