Hester Bats zet zich als bestuurslid enthousiast in voor de organisatie Tot Uw Dienst.
Hester Bats zet zich als bestuurslid enthousiast in voor de organisatie Tot Uw Dienst. Doriet Willemen
Vrijwilliger in beeld

Baan, gezin en ook vrijwilligerswerk

19 oktober 2021 om 20:30 Maatschappelijk

EDE 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit een van de omliggende dorpen in de gemeente) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Hester Bats
Leeftijd: 43 jaar
Woonplaats: Ede
In het dagelijks leven: consultant bij een adviesbureau
Vrijwilligerswerk: Bestuurslid
Organisatie: Tot Uw Dienst (TUD)
Quote: ‘Dit vrijwilligerswerk is goed te combineren met baan en gezin’

TIJD NODIG Toen twee jaar geleden aan Hester Bats gevraagd werd of ze bestuurslid wilde worden bij de stichting Tot Uw Dienst, zei ze niet direct ‘ja’. Ze wilde er eerst even rustig over nadenken. ,,Het is niet zo dat ik niet wilde”, legt ze uit. ,,Integendeel, ik was (en ben) juist heel erg enthousiast over deze organisatie en wat ze doen (daarover straks meer). Bovendien leek het me ook erg leuk om ervaring op te doen met bestuurswerk. Maar ik twijfelde of ik wel genoeg tijd ervoor zou hebben en of het zou passen naast mijn baan en mijn gezin.”

BESTUUR En dus besloot Hester om zich vooraf te verdiepen in wat er precies van haar verwacht zou worden en hoeveel tijd dat ongeveer zou kosten. ,,Dat bleek eigenlijk erg mee te vallen”, vertelt ze. ,,Als bestuur hebben we vier keer per jaar een vergadering, Daarnaast is het vooral meedenken over de toekomst van de stichting en af en toe heb ik een overleg op het gemeentehuis over bijvoorbeeld een subsidie-aanvraag. De uitvoering en de dagelijkse organisatie is in goede handen bij de vaste medewerkers van TUD. Ik ben dus geen uitvoerend bestuurslid en dat scheelt natuurlijk al veel werk.” 

TOT UW DIENST Toen duidelijk was dat de tijdsinvestering haalbaar was, was het besluit snel genomen. ,,TUD is een fantastische organisatie waar ik me graag voor inzet”, vertelt Hester. ,,Inwoners met een minimuminkomen kunnen tegen een kleine bijdrage klusjes en tuinonderhoud laten doen door TUD. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld ouderen langer zelfstandig blijven wonen. De klussen gebeuren door vrijwilligers en door mensen die re-integreren en zo doorstromen naar betaald werk. Het is een echte win-win situatie.”

WERK Het vrijwilligerswerk bevalt Hester erg goed. ,,Ik heb al veel geleerd over bestuurswerk. Door mijn opleiding en mijn werk als consultant bij een adviesbureau had ik al de nodige kennis van en ervaring met sociaal werk. Dat komt nu bij mijn inzet voor TUD goed van pas. Ik ben blij dat ik op deze manier ook als vrijwilliger een steentje kan bijdragen!”

De volgende keer vertelt Minggus Latul over zijn inzet voor de Molukse stichting Ana-Upu in Lunteren.

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie