Reina Kuiper zet zich met veel plezier in voor de buurttuin bij haar in de straat.
Reina Kuiper zet zich met veel plezier in voor de buurttuin bij haar in de straat. Doriet Willemen
Vrijwilliger in beeld

‘Ik zie mezelf niet echt als vrijwilliger’

Maatschappelijk

BENNEKOM 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit een van de omliggende dorpen) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Reina Kuiper
Leeftijd: 47
Woonplaats: Bennekom
In het dagelijks leven: Projectleider WUR en Natuurcoach HaRt en handwerK
Vrijwilligerswerk: Oprichten en onderhouden buurttuin
Organisatie: De Voortuin
Quote: ‘Zelf zie ik dit eigenlijk helemaal niet als vrijwilligerswerk.’

GRASVELD In de Voortuin vind je een bloemenhoek, picknicktafel, fruitbomen en een zandbakje voor de kinderen. Maar er is nog meer: een moestuintje, een minibieb en sinds kort een kippenhok met twee krielkippen. Allemaal door de buurtbewoners zelf gedaan. Het idee voor deze buurttuin ontstond acht jaar geleden toen Reina Kuiper in de straat kwam wonen. ,,Ons huurhuis heeft een klein tuintje”, vertelt ze. ,,Maar tussen de huizen en de straat lag een groot grasveld (met hondenpoep). Daar kunnen we wel wat moois van maken, dacht ik.”

NIEUWE BUREN En dus vroeg ze haar nieuwe buren of er interesse was in een gezamenlijke buurttuin. Dat was het geval. Ook de gemeente werkte mee aan een overeenkomst en er waren enthousiaste buurtbewoners die meehielpen. ,,Daar staat of valt het mee”, vertelt Reina. ,,Ik vind het leuk om in de tuin te werken maar ik kan dit niet in mijn eentje onderhouden. Je hebt mensen nodig die het fysiek aan kunnen en het samen willen doen. Het moet ook zeker geen verplichting zijn.”

ONTMOETINGSPLEK Door het opzetten van de buurttuin heeft Reina snel veel mensen in haar straat leren kennen. ,,We gaan een keer per maand samen aan de slag in de tuin. Buurtbewoners leren elkaar zo kennen en hierdoor kun je elkaar ook helpen als dat een keer nodig is. Zo hebben we als buurt een oudere buurman geholpen toen hij ziek was. Af en toe organiseren we een concert of burendag in de tuin. We proberen met de buurttuin bij te dragen aan een groene buurt en mensen te inspireren om duurzaam met hun omgeving om te gaan.”

GENIETEN IN HET GROEN Zelf ziet Reina haar inzet voor de buurttuin eigenlijk helemaal niet als vrijwilligerswerk: ,,Ik vind het gewoon leuk om bezig te zijn met tuinieren. Dat is een hobby van mij. En dan krijg ik er ook nog heel veel voor terug: ik woon nu in een groenere omgeving, wat ik erg prettig vind; ik heb goed contact met mijn buren; we hebben de beschikking over een grotere tuin; het geeft gezelligheid in de buurt en we kunnen appels plukken en straks eieren rapen!”

De volgende keer: Diana Bashardost zet zich in voor ouderen bij Vilente.

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

advertentie