Portret van het Fuse ensemble
Portret van het Fuse ensemble Andreas Terlaak

Fuse viert tienjarig bestaan: ‘Spelen wat we wilden, voorbij aan traditie’

Muziek

EDE Dit jaar bestaat het Amsterdamse ensemble Fuse 10 jaar. De formatie viert dat met muziek en anekdotes uit de begintijd, bijzondere covers, vergeten stukken en hoogtepunten uit hun televisieoptredens bij Podium Witteman. Zaterdag 1 oktober zijn ze in Theater Cultura om dit samen met het publiek te vieren. 

Het verhaal van Fuse is een avontuurlijke reis van muzikale grensverkenning en een onuitputtelijke drang tot zelfontplooiing. Op de golven van een nieuwe, klassieke muziekscene breekt de groep in 2015 voor het grote publiek door als huisband van Podium Witteman. Inmiddels is Fuse honderden optredens, drie albums en een Edison Publieksprijs verder. Een route waar sporen terug te vinden zijn van Belá Bartók, Dave Brubeck, Freddie Mercury, Miles Davis, Maurice Ravel en Britney Spears. 

MUZIKAAL AVONTUUR ,,We begonnen als een groep muzikanten met liefde voor allerlei soorten muziek. Ons doel werd om te spelen wat we wilden, voorbij aan traditie, genre en opleiding, en we wilden alle muziek even serieus nemen. FUSE 10 jaar is een energieke en verrassende concertbeleving.”

Voor kijkers van het tv-programma Podium Witteman behoeft Fuse vrijwel geen introductie meer. Het Amsterdamse zestal is een vaste toevoeging aan het format en laat al jaren hun veelzijdigheid zien in de muzikale liveshow over klassieke muziek en verwante genres. Maar minder mensen kennen de route die Fuse sinds 2012 heeft afgelegd: honderden optredens; van donkere clubs en serene kerken, tot festivalweides en concertgebouwen. De uren op het podium, onder de televisielampen en experimenterend in hun repetitiehok zitten inmiddels in het DNA van Fuse gesleten. Het maakt de groep virtuoos en aanstekelijk op elkaar ingespeeld. Waar ze ook staan: Fuse neemt het publiek in no-time mee in hun eigen muzikale wereld. Een wereld waarin je sporen vindt van klassieke muziek, jazz, volksmuziek, minimal music en improvisaties die van elk optreden een unieke ervaring maken.

BEZETTING De bezetting van Fuse bestaat uit Adriaan Breunis, altviool; Daniel van Dalen, percussie; Emma van der Schalie, viool;  Julia Philippens, viool; Mascha van Nieuwkerk, cello en Tobias Nijboer, contrabas.

PYNARELLO Het rebellencollectief Pynarello viert haar vijfde verjaardag in Cultura o.a. met de Vijfde Symfonie van Beethoven. Maar liefst veertig musici voeren dit werk en werk van de Turkse componist Meriç Artaç met veel passie uit op vrijdag 21 oktober.

Het volledige programma klassieke concerten staat op de website van Cultura. Bestel je nu kaarten voor vier concerten, dan ontvang 5,00 euro korting per concert. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Cultura, www.cultura-ede.nl of via 0318-672800.

advertentie
advertentie