Quartetto di Cremona speelt op 8 oktober zonovergoten muziek uit Italië en Schuberts meeslepende strijkkwartet 'Rosamunde'.
Quartetto di Cremona speelt op 8 oktober zonovergoten muziek uit Italië en Schuberts meeslepende strijkkwartet 'Rosamunde'. Nikolaj Lund

‘Veel mensen hebben mij geïnspireerd’

29 september 2022 om 07:01 Muziek

EDE Emotie, hartstocht, levenslust. Het Quartetto di Cremona heeft het allemaal. Op zaterdag 8 oktober is dit Italiaanse topensemble te beluisteren in de Edesche Concertzaal. Op het programma staat Schuberts meeslepende strijkkwartet ‘Der Tod und das Mädchen’, gecombineerd met de zonovergoten muziek van Verdi en Puccini. Aanvang: 20.00 uur.

Aan de basis voor het Quartetto di Cremona lag de vriendschap van violisten Cristiano Gualco en Paolo Andreoli. ,,Toen ik 25 was, vroeg mijn beste vriend Cristiano mij of ik met hem in een strijkkwartet zou willen spelen”, vertelt Paolo Andreoli aan website Meet the Artist. 

,,Het gebeurde in de pauze van een concert ergens in de Verenigde Staten waar we op tournee waren en optraden ... Sindsdien heb ik me toegelegd op het strijkkwartetspel en dankzij mijn weg met het Quartetto di Cremona, heb ik heel wat mensen ontmoet die me geïnspireerd hebben.” 

22 JAAR SAMEN Met de komst van altviolist Simone Gramaglia en cellist Giovanni Scaglione was de geboorte van Quartetto di Cremona een feit. Dat het kwartet inmiddels tweeëntwintig jaar bestaat, is geen vanzelfsprekendheid. ,,Het was niet omdat we muzikale ruzies hadden”, vervolgt Paolo. ,,Natuurlijk hebben we vaak muzikale kwesties besproken, maar dat was geen probleem. We kwamen altijd tot een overeenkomst. Het moeilijkste van het spelen in een fulltime strijkkwartet is het samenleven. We hebben het geluk gehad om door ruzies en conflicten heen te komen door alles te kunnen sublimeren in een slimme, kalme relatie. We begrepen dat er lijnen zijn die niet overschreden mogen worden.”

VIVA VERDI! Op 8 oktober beluister het Quartetto di Cremona live in de Edesche Concertzaal. Voor even veranderen de vier heren het podium in de toneelvloer van de Scala in Milaan. Drie strijkkwartetten van Schubert, Verdi en Puccini hebben samen de impact van een complete opera. Als ouverture klinkt het melancholieke stuk ‘Crisantemi’ van Puccini. De hoofdmoot voor de pauze vormt Verdi’s enige Strijkkwartet. Na de pauze klinkt Schuberts ‘Der Tod und das Mädchen’ een van de beroemdste strijkkwartetten ooit geschreven. 

SERIE STRIJKKWARTETTEN Naast het Quartetto di Cremonazijn in de serie Strijkkwartetten nog twee andere internationale topensembles te beluisteren. 

Op zaterdag 11 maart neemt Alma Quartet bezoekers mee naar het Hongarije van Haydn, Brahms en Bartók. Het Klenke Quartett besluit op 20 mei het seizoen met joods getint programma met strijkkwartetten van Mendelssohn, Vainberg en Jarnach.

KAARTEN Losse kaarten voor het Quartetto di Cremona, het Alma Quartet, het Klenke Quartett of de serie Strijkkwartetten zijn te bestellen via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten tot 27 jaar betalen 9 euro

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie