Rechtstreeks uit Italië. Op zaterdag 8 oktober beluister je Quartetto di Cremona met kwartetten van Schubert, Verdi en Puccini.
Rechtstreeks uit Italië. Op zaterdag 8 oktober beluister je Quartetto di Cremona met kwartetten van Schubert, Verdi en Puccini. Nikolaj Lund

Wereldberoemd strijkkwartet Quartetto di Cremona in Edesche Concertzaal

8 augustus 2022 om 07:00 Muziek

EDE Emotie, hartstocht, levenslust. Het Quartetto di Cremona heeft het allemaal. Wat dit Italiaanse topkwartet zo bijzonder maakt, is dat de vier heren elk op een Stradivarius-viool spelen. Combineer dat met het prachtige programma dat het kwartet op 8 oktober in de Edesche Concertzaal speelt en aan alle voorwaarden voor een onvergetelijke avond is voldaan. Maar, wie zijn de musici van het Quartetto di Cremona? 

Aan de basis voor het Quartetto di Cremona ligt de vriendschap van violisten Cristiano Gualco en Paolo Andreoli. ,,Toen ik 25 was, vroeg mijn beste vriend Cristiano mij of ik met hem in een strijkkwartet zou willen spelen”, vertelt Paolo Andreoli aan website Meet the Artist. ,,Het gebeurde in de pauze van een concert ergens in de Verenigde Staten waar we op tournee waren en optraden ... Sindsdien heb ik me toegelegd op het strijkkwartetspel en dankzij mijn weg met het Quartetto di Cremona, heb ik heel wat mensen ontmoet die me geïnspireerd hebben.” Zo kreeg het kwartet onder meer les van één van de violisten van het befaamde Quartetto Italiano.

Met de komst van altviolist Simone Gramaglia en cellist Giovanni Scaglione was de geboorte van Quartetto di Cremona in het jaar 2000 een feit. Dat het kwartet inmiddels tweeëntwintig jaar bestaat is geen vanzelfsprekendheid. ,,Het was niet omdat we muzikale ruzies hadden”, vervolgt Paolo. ,,Natuurlijk hebben we vaak muzikale kwesties besproken, maar dat was geen probleem. We kwamen altijd tot een overeenkomst. Het moeilijkste van het spelen in een fulltime strijkkwartet is het samenleven. We hebben het geluk gehad om door ruzies en conflicten heen te komen door alles te kunnen sublimeren in een slimme, kalme relatie. We begrepen dat er lijnen zijn die niet overschreden mogen worden.”

SCHUBERT, VERDI EN PUCCINI Op 8 oktober beluister je het Quartetto di Cremona live in de Edesche Concertzaal. Voor even veranderen de vier heren het podium in de toneelvloer van de Scala in Milaan. Drie strijkkwartetten van Schubert, Verdi en Puccini hebben samen de impact van een complete opera. Als ouverture klinkt het melancholieke stuk ‘Crisantemi’ van Puccini. De hoofdmoot voor de pauze vormt Verdi’s enige Strijkkwartet. Na de pauze klinkt Schuberts ‘Rosamunde’, dat Schubert baseerde op zijn toneelmuziek bij het gelijknamige toneelstuk.

SERIE Dit concert maakt deel uit van de Serie Strijkkwartetten. Naast het Quartetto di Cremona beluister je dit seizoen nog twee andere internationale topensembles. Op zaterdag 11 maart neemt Alma Quartet je mee naar het Hongarije van Haydn, Brahms en Bartók. Het Klenke Quartett bestluit op 20 mei het seizoen met joods getint programma met strijkkwartetten van Mendelssohn, Vainberg en Jarnach. 

Bestel losse kaarten voor het Quartetto di Cremona, het Alma Quartet, het Klenke Quartett of de serie Strijkkwartetten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie