Het Klenke Quartett speelt op zaterdag 20 mei strijkkwartetten van Ravel, Glazoenov en Erkin.
Het Klenke Quartett speelt op zaterdag 20 mei strijkkwartetten van Ravel, Glazoenov en Erkin. Irene Zandel

Duits Klenke Quartet geeft concert in Ede: ‘Strijkkwartet als hoogste vorm van vertrouwen’

30 maart 2023 om 09:54 Muziek

EDE Twee violen, een altviool en een cello. Ze passen precies in een huiskamer. Het strijkkwartet heet daarom ook wel de symfonie van de huiskamer. Het heeft dezelfde impact als een orkestsymfonie, maar dan met de intimiteit van kamermuziek. Geen wonder dat componisten juist in het strijkkwartet hun dierbaarste ervaringen en meest intense emoties in uiten. Het Klenke Quartet geeft op 20 mei om 20.00 uur een concert in de Edesche Concertzaal. 

Ook voor musici is het spelen in een strijkkwartet een van de hoogste vormen van muziekmaken. De balans luistert zo nauw. Iedere stem is essentieel. Je kunt niets weglaten, niets verbloemen. Bovendien komt het aan op diep onderling vertrouwen, want je moet onder alle omstandigheden van elkaar op aankunnen. Er is daarom geen enkel ander genre waarin musici zo lang, soms bijna een mensenleven, samen optrekken. En dat hoor je terug in hun sublieme samenspel. 

BUSINESSMODEL

Het unieke karakter van het strijkkwartet blijft niet beperkt tot de concertzaal. Ook in ondernemerskringen werkt het klassieke strijkkwartet steeds vaker door als model voor de hoogste vorm van professionele samenwerking: harmonie tussen leiders en ondersteuners, wat leidt tot meer gedrevenheid in de organisatie. 

ERVAAR HET ZELF

Ben je benieuwd hoe het strijkkwartet in zijn oorspronkelijke vorm klinkt? Kom dan luisteren in de Edesche Concertzaal. De zaal is helemaal afgestemd op het strijkkwartet. In de sublieme akoestiek versmelten de klanken van de violen, de altviool en de cello met elkaar, zonder dat er ook maar een detail verloren gaat. Ook zit je dankzij de intimiteit van de zaal altijd dichtbij. Je ziet precies zien wat er op het podium gebeurt en ervaart de communicatie tussen de musici. 

DRIE TOP STRIJKKWARTETTEN

Het Duitse Klenke Quartett speelt al 30 jaar op de grootste internationale kamermuziekpodia. Extra bijzonder is het dat de bezetting van het ensemble in al die jaren ongewijzigd is gebleven. Dat de vier dames volledig op elkaar zijn ingespeeld hoor je terug in hun sublieme samenspel. Ze brengen drie strijkkwartetten met een exotisch tintje. Alexander Glazoenov neemt je mee naar onder meer Spanje, Oostenrijk en Hongarije. De Turkse componist Ulvi Cemal Erkin gaat in het voetspoor van Bartók op zoek naar de wortels van de Turkse volksmuziek. Ravel tot besluit verwerkte in zijn beroemde Strijkkwartet zelfs elementen uit de Indonesische muziektraditie.

KLENKE QUARTETT

Als je één kenmerk van het Klenke Quartett moet noemen, dan is het wel het onovertroffen samenspel. Dat hoor je niet alleen terug in het prachtige spel van de vier dames, maar ook in de muziekstukken die ze spelen. Of het nu om Mozart gaat, de romantische traditie van de negentiende eeuw of moderne muziek, elke hoek van het uitgestrekte strijkkwartetrepertoire is voor het Klenke Quartett bekend terrein. Dat leidt tot even verrassende als perfect doordachte concertprogramma’s. Graag neemt het ensemble je mee aan de hand door deze drie totaal verschillende, maar toch met elkaar samenhangende strijkkwartetten van Ravel, Glazoenov en Erkin. 

KAARTEN BESTELLEN

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. De entreeprijs is inclusief garderobe, drankjes en programmaboekje.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie