Het Alma Quartet speelt op 11 maart strijkkwartetten van Haydn, Brahms en Bartók.
Het Alma Quartet speelt op 11 maart strijkkwartetten van Haydn, Brahms en Bartók. Eduardus Lee

‘Niet slechts muziek maken, maar spreken door muziek’

16 januari 2023 om 07:00 Muziek

EDE In de serie Strijkkwartetten zullen het Alma Quartet en het Duitse Klenke Quartett, twee strijkkwartetten van internationale reputatie, op het podium staan in de Edesche Concertzaal. 

Beide ensembles brengen een prachtig tweeluik rond exotische volksmuziek. Het Alma Quartet duikt met muziek van Haydn, Brahms en Bartók in de wereld van de Hongaarse folklore. Het Duitse Klenke Quartett neemt je met muziek van Ravel, Glazoenov en Erkin mee naar nog exotischer oorden tot aan het Verre Oosten toe.   

ALMA QUARTET Opzwepende ritmes, grillige melodieën en onverwachte wendingen. Het Alma Quartet laat op 11 maart 2023 horen hoe verrassend Haydn, Brahms en Bartók voor het strijkkwartet componeerden. De rode draad door het programma is de innige band die deze componisten hadden met de Hongaarse volksmuziek. Haydn imiteert in de finale van zijn zogenoemde ‘Kwinten’-kwartet de speelstijl van de Roma. Ook Brahms vereeuwigde de meeslepende zigeunermelodieën in veel van stukken. En Bartók? Hij reisde met zijn fonograaf over het platteland op zoek naar de authentieke volksmuziek van de Hongaarse boeren, die hij in zijn composities verwerkte. De robuuste ritmes en ongepolijste melodieën zorgde zijn beroemde Vierde Strijkkwartet voor een schok.

Wat het Alma Quartet uniek maakt, is volgens violist Marc Daniel van Biemen dat het ensemble alles uit de muziek wil halen. ,,We zijn eerlijke musici, zonder maniertjes.” Dat raakt precies de kern waar het Van Biemen persoonlijk om te doen is. ,,Het is zoals een van mijn helden Jascha Heifetz al zei: ‘je moet niet slechts muziek maken, maar juist spreken door die muziek’. Ik hoop de mensen te ontroeren door mijn verhaal zo eerlijk mogelijk te vertellen.” Dat begint voor Van Biemen al voordat er een noot geklonken heeft. ,,Wanneer je het podium oploopt moet je de uitstraling hebben van ‘hier gaat iets bijzonders gebeuren’.” 

KLENKE QUARTETT Wanneer het Klenke Quartett op 20 mei het podium betreedt, gebeurt er ook zeker iets bijzonders. Al dertig jaar speelt dit ensemble in ongewijzigde bezetting op de grootste internationale kamermuziekpodia. Dat de vier dames volledig op elkaar zijn ingespeeld, hoor je terug in hun sublieme samenspel. In de Edesche Concertzaal speelt het kwartet een sfeervol programma met een exotisch tintje. Alexander Glazoenov bijvoorbeeld neemt je mee naar onder meer Spanje, Oostenrijk en Hongarije. De Turkse Ulvi Cemal Erkin gaat in het voetspoor van Bartók op zoek naar de wortels van de Turkse volksmuziek. En Ravel verwerkte in zijn beroemde Strijkkwartet zelfs elementen uit de Indonesische gamelan. 

KAARTEN BESTELLEN Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Het concert begint om 20.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie