,,Natuurfoto's maken doe je voor je plezier, niet om een prijs te winnen. Althans, zo sta ik erin.''
,,Natuurfoto's maken doe je voor je plezier, niet om een prijs te winnen. Althans, zo sta ik erin.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Prachtige ontmoeting in het laatste avondlicht’

Natuur en milieu

EDE Voor de mensen die mijn columns lezen, zal het geen verrassing zijn dat ik veel in de natuur ben. Vaak met verrekijker en camera, maar soms ook gewoon om even lekker buiten te zijn, zonder dat ik per se met beeldmateriaal thuis hoef te komen.

Michael de Vries

In de natuur zijn, is voor mij dus een beleving op zich. Als ik in de natuur iets moois zie, probeer ik datgene natuurlijk zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Het liefst zo puur mogelijk, dus ook zonder vooraf ingerichte settings of aangeboden voer waarbij het té makkelijk wordt om beelden te maken.

TENTJE Laat mij maar toevallig tegen iets moois aanlopen. Soms zie ik fotografen in kant en klare schuiltentjes zitten en als ik dan na drie uur op de terugweg weer langskom, staat dat tentje op precies dezelfde plek er nog steeds. Buiten dat ik me dan zou afvragen wat ik in die drie uur allemaal heb kunnen missen door in een tentje te zitten, zou ik er zelf ook niet eens het geduld voor kunnen opbrengen. Daar ben ik veel te druk voor.

WEDSTRIJDEN De beelden die ik maak, deel op veel op social media. Ik vind het mooi om anderen te laten zien hoe prachtig de Nederlandse natuur is. Tegenwoordig schieten op social media de natuurfotografiewedstrijden als paddenstoelen uit de grond. Of het nu in de krant is, waarin u op dit moment mijn column leest, of bij Omroep Gelderland, het lijkt erop alsof ‘we’ allemaal willen laten zien hoe goed ‘we’ zijn. Alsof het winnen van zo’n wedstrijd een bevestiging is dat je goed bezig bent.

MOOISTE REACTIES Al jaren maak ik bewust de keuze niet mee te doen aan dit soort wedstrijden. Natuurfoto’s maken doe je voor je plezier, niet om een prijs te winnen. Althans, zo sta ik erin. Als ik iets moois heb vastgelegd, zoals deze prachtige ontmoeting met een buizerd in het laatste avondlicht, en ik deel dat met anderen, is dat voor mij genoeg voldoening, daar hoef ik echt geen prijs voor te verdienen. 

Hoewel? De mooiste reacties die je kunt krijgen, zijn nog altijd berichten van mensen die aangeven dat ze van de beelden genieten, omdat zij zelf niet meer in staat zijn om de natuur in te gaan. Op deze manier ervaren deze mensen toch nog een beetje de natuur om hen heen. En hen dat gevoel geven is voor mij misschien toch wel een mooie prijs. Daar kan geen wedstrijd tegenop.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

advertentie
advertentie