,,Het is leuk om te zien hoe de specht overal probeert stukjes schors weg te hakken.''
,,Het is leuk om te zien hoe de specht overal probeert stukjes schors weg te hakken.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Foto’s maken in pyjama van grote bonte specht’

Natuur en milieu

EDE Een maand of tien geleden zat ik thuis. Niet omdat ik vakantie had, maar omdat meneer corona mij te pakken had gekregen. Niet alleen ik, maar destijds mijn halve klas zat met corona thuis toen. Tijdens het online lesgeven verscheen op een huis tegenover me ineens een blauwe reiger. Het was een leuk moment tijdens de anders zo saaie dagen en ik besloot er destijds een column over te schrijven.

Michael de Vries

En nu kan ik bijna een soortgelijke column schrijven. Ook nu zit ik thuis na een positieve testuitslag. Ik verplaats me zo af en toe van boven naar beneden en als ik even iets meer energie heb, loop ik even een stukje de tuin in om de vogels te voeren.

In deze periode begint de vogeltrek weer op gang te komen. Zo af en toe hoor ik groenlingen vanuit hun vlucht roepen en gisteren hoorde ik zelfs de eerste sijsjes alweer. In een boom tegenover het huis komt geregeld een grote bonte specht. Hoewel, geregeld? Doordat ik nu veel naar buiten zit te staren, zie ik de vogel er zo vaak zitten dat het bijna lijkt alsof hij er continu verblijft. 

OUDE BOMEN Het is leuk om te zien hoe de specht overal probeert stukjes schors weg te hakken, in de hoop dat er insecten onder zitten. Komen er fietsers en voetgangers langs, dan schuift de specht naar de achterkant van de tak om buiten het zicht te blijven. Het is een boom die in de aftakelingsfase zit. En juist die bomen zijn een belangrijk onderdeel van de natuur. Heeft u dus oude bomen staan en kunnen deze geen kwaad? Laat ze gewoon lekker staan. Vormen ze wel een gevaar, dan kunnen deze bomen blijven liggen zodat ze al liggend een leefgebied vormen voor talloze insecten, vogels en paddenstoelen. Tot zover de biologieles...

Omdat ik de afgelopen dagen de natuur niet in kan, en dat is voor mij al een hele opgave, besluit ik de camera bij de voordeur neer te zetten. De grote bonte specht laat zich mooi zien en ik kan wat filmopnames en foto’s maken. De mensen die langsrijden, zullen het wel vreemd vinden dat ik daar in pyjama met een camera op statief sta te wachten. Maar wat ze niet weten is dat ik toch, ondanks corona, leuke beelden van de natuur sta vast te leggen. Zo zie je maar, de natuur komt naar je toe deze periode.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

advertentie
advertentie