,,Bomen die omgaan door de storm zie ik als aanwinst voor de natuur.''
,,Bomen die omgaan door de storm zie ik als aanwinst voor de natuur.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Omgevallen bomen belangrijk voor natuur’

23 februari 2022 om 13:17 Natuur en milieu

EDE Het is vrijdag 18 februari 2022. Op internet en televisie gaat het voor mijn gevoel alleen maar over de storm Eunice. Op mijn telefoon krijg ik een alert waarin mensen worden opgeroepen om binnen te blijven. Ongetwijfeld zullen velen van u ditzelfde bericht hebben gekregen.

Michael de Vries

Ook ik blijf binnen. Niet zozeer uit gehoorzaamheid, maar omdat ik door een coronabesmetting in isolatie zit. Gelukkig heb ik weinig klachten, maar toch blijf ik netjes binnen, al ben ik daar na bijna een week wel klaar mee.

GROTE VERSCHIL Bij zo’n storm als vandaag vragen mensen mij wel eens of ik het niet zonde vind als er dan veel bomen sneuvelen. Maar niets is minder waar. Ik vind het juist prachtig als door storm grote, vaak oude bomen tegen de vlakte gaan. In tegenstelling tot de kap van bomen, waar ik me druk om kan maken als ik zie dat er wéér een stukje natuur verloren gaat. 

Het grote verschil zit hem in het feit dat bomen die door storm omgaan veelal mogen blijven liggen. En juist deze bomen zijn enorm belangrijk voor onze Nederlandse natuur. In de bossen is ongeveer veertig procent van de dieren die er leven afhankelijk van dood hout. Een bos met alleen maar gezonde bomen lijkt dus misschien wel mooi, maar voor de natuur is het beter dat er ook dood hout staat en ligt.

DOOD HOUT Ooit, toen ik stage liep tijdens mijn opleiding bos- en natuurbeheer, moest ik uit een bosperceel alle afgevallen takken verwijderen. Ja, u leest het goed. Als brave stagiair deed ik dat ook maar gewoon, al vroeg ik me wel af wat ik in vredesnaam aan het doen was.
Inmiddels is de slogan ‘dood hout leeft’ steeds belangrijker aan het worden. In Nederlandse bossen mogen bomen ziek worden, afsterven en omvallen. Honderden soorten insecten zijn afhankelijk van dit dode hout. Kevers, mieren, wantsen en vlinders leven er. Maar ook vleermuizen, vogels en zoogdieren hebben dit dode hout nodig.

De hoeveelheid dood hout in de bossen is momenteel soms dertig keer meer dan het ooit was. Dus ja, ik ben zeer kritisch als mensen bomen kappen. De kap nu bij de Sysselt vind ik verschrikkelijk. Maar bomen die omgaan door de storm zie ik als aanwinst voor de natuur. Ik denk dat ik morgen, als ik uit isolatie mag, maar even het bos bezoek.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie