,,Iedere ochtend staat er een reiger op precies dezelfde plek.''
,,Iedere ochtend staat er een reiger op precies dezelfde plek.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘De natuur in Ede is soms héél dichtbij’

2 november 2022 om 13:10 Natuur en milieu

EDE Wat kun je als natuurliefhebber toch geluk hebben. Afgelopen week had ik herfstvakantie. In eerdere jaren was het die hele week wel eens regenachtig. Nu heb ik niet zoveel moeite met regen, maar het maakt het fotograferen en filmen in de natuur een stuk minder aantrekkelijk. Vooral mijn verrekijker en camera zijn er niet zo blij mee. 

Michael de Vries

Maar afgelopen herfstvakantie leek het wel voorjaar! Een heerlijke temperatuur, een prachtig zonnetje en overal om je heen zag je de tekenen van de herfst. Ook best een beetje vreemd: paddenstoelen zoeken met het voorjaar in gedachten.
Veel natuurliefhebbers kiezen ervoor tijdens zulke dagen grote natuurgebieden op te zoeken. Zelf geef ik altijd de voorkeur om dichtbij huis te gaan. Na al die jaren in de natuur ontdek ik nog steeds nieuwe dingen, zelfs op plekken waar ik al honderden keren ben geweest. Tijdens de vakantie bezocht ik de Ginkelse Heide, waar ik helaas de klapekster nog niet tegen ben gekomen, en ik nam een kijkje in het Binnenveld. Daar was helaas niet veel te filmen, behalve de prachtige omgeving.

VIJVER Ook besloot ik filmopnames te maken op een plek waar ik dagelijks langskom. Iedere dag als ik naar mijn werk fiets, kom ik zowel op de heen- als terugweg langs de vijver naast het ziekenhuis. Soms hoor ik er een ijsvogel, iedere ochtend staat er een blauwe reiger op precies dezelfde plek en toen ik eind vorig schooljaar met een collega het laatste stukje fietste, vlogen er ineens twee jonge groene spechten. En dat allemaal bij een stukje natuur midden in de stad. Hoe bijzonder is dat!

HERFST Mijn doel was om de herfst te filmen. Veel mensen denken dan alleen aan paddenstoelen. Maar ik hoopte ook op een grote variatie aan kleuren. Bladeren die van groen richting bruin, geel, oranje en zelfs rood lijken te gaan en talloze soorten bessen die in deze periode goed te zien zijn. En niet alleen wij mensen vinden die bessen mooi. Ook vogels komen daar soms in grote getale op af. Groepen spreeuwen, koperwieken en kramsvogels laten zich geregeld zien. Tussendoor zie je enkele merels en zanglijsters. Zo nu en dan snoept zelfs de zwartkop van de bessen. Na een uurtje lopen, stapte ik voldaan op de fiets. Het was mooi om zo dichtbij huis de herfst te kunnen filmen. De natuur is altijd dichtbij, soms zelfs héél dichtbij.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

,,Niet alleen wij mensen vinden bessen mooi.''
,,Ik hoopte op een grote variatie aan kleuren.''
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie