Michael de Vries stuit in de natuur geregeld op reeën en vossen.
Michael de Vries stuit in de natuur geregeld op reeën en vossen. Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Ook in de winter is het genieten in de natuur’

28 december 2022 om 10:10 Natuur en milieu De wolf

EDE Zo aan het einde van een jaar, denkt iedereen vaak terug aan hoe dat jaar gegaan is. Terwijl ik in deze periode altijd mijn natuurvideo-jaaroverzicht maak, laat ik ook nog even alles wat ik in de natuur heb meegemaakt de revue passeren. In gedachten komen de talloze discussies voorbij over de wolf, de situatie rondom wolven op de Hoge Veluwe, maar ook de meest bijzondere ontmoetingen in de natuur die ik had.

Michael de Vries

Zo heb ik in de zomermaanden wekenlang beelden kunnen maken van een paartje kleine bonte spechten dat in de Edese bossen bezig was met het grootbrengen van hun jongen. Langs precies hetzelfde pad had net als het jaar ervoor een moeder boommarter enkele jongen. Het is prachtig om het leven van dit soort dieren te kunnen filmen. En het maakt het mooi dat deze beelden op social media ook gewaardeerd worden. 

NATUURFRAGMENTJE In februari ben ik begonnen om dagelijks een natuurfragmentje op Twitter te plaatsen. Ondanks dat veel mensen de laatste tijd Twitter hebben verlaten, groeide het aantal volgers al snel van 400 naar ruim 21.000. Nu is het nooit mijn doel geweest om veel volgers te hebben, maar het geeft wel een goed gevoel hoeveel mensen genieten van de beelden die je maakt. Standaard schrijf ik bij ieder fragment dan ook ‘enjoy nature’.

Terug naar de hoogtepunten. Rond mei en juni loop ik graag op de Noord Ginkel omdat ik weet dat daar tegen schemering bijzondere dieren voorbij kunnen komen. Geregeld stuit ik dan op reeën en vossen. Met veel geluk loop je ineens tegen een das of een boommarter aan zelfs. 

MEERDERE AVONDEN Nu is het zien van een ree op zich geen bijzonderheid meer. Iedere avond kan je op meerdere plekken daar wel reeën tegenkomen. Maar toen ik een ree zag dat met haar twee kalfjes stond, was dat ook voor mij erg bijzonder. Meerdere avonden ben ik teruggegaan en iedere avond zag ik ze weer staan. Soms verscholen tussen het graan, soms in het open veld. 

Het is fijn om na een dag te hebben gewerkt, in de avonduren nog even de natuur in te kunnen. Dat is ook wel het voordeel van de zomer. In de winterperiode is het vroeg donker en houdt de dag voor een natuurliefhebber eerder op. Toch is het in de winter ook genieten. Welke vogels bezoeken de voedertafel? Zal er nog echte sneeuw komen? Hoe zal 2023 eruit gaan zien?

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie