,,Ik maak een foto van de Heidebloemplas en hoor tegelijk het geluid van het kabbelende water.''
,,Ik maak een foto van de Heidebloemplas en hoor tegelijk het geluid van het kabbelende water.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Genieten van lopen in de natuur, zonder doel’

11 januari 2023 om 14:19 Natuur en milieu

EDE Het jaar 2023 is begonnen. Zoals ieder jaar heb ik ook in de laatste weken van 2022 weinig tijd gehad om de natuur in te gaan. De drukke periode op de school waar ik werk, de feestdagen en tussendoor ook nog mijn verjaardag, zorgen er altijd voor dat ik daar te weinig tijd voor heb. 

Michael de Vries

De eerste week van januari neem ik er bewust wel altijd de tijd voor. Terwijl ik in de natuur loop, valt het me op dat veel mensen aan goede voornemens doen. Het is drukker dan anders met wandelaars, hardlopers en fietsers. Ergens vraag ik me af hoeveel van deze mensen over twee weken nog met hun goede voornemen bezig zijn?

ALERT Vaak ga ik op pad om beelden vast te leggen. Geregeld loop ik met het statief in mijn hand en de camera om mijn nek. Vandaag heb ik dat niet meegenomen. Soms is het ook gewoon lekker om helemaal zonder doel ergens te zijn. Gewoon een stuk lopen en genieten van de natuur op dat moment. Natuur beleef je niet alleen met je ogen, maar ook vooral met je oren. 

Terwijl ik rustig rondloop, zijn mijn ogen alert op soorten als waterral of klapekster. Ondanks dat ik geen camera bij me heb, zijn dat wel soorten die mooi zijn om tegen te komen. In de tussentijd hoor ik boven me vliegende ganzen, kieviten en kraaien. Het is een zonnige dag en op sommige momenten kan ik het toch niet laten om even een foto te maken. Dan maar gewoon met de telefoon. Ik maak een foto van de Heidebloemplas en hoor tegelijk het geluid van het kabbelende water.

STRENGE WINTER Door de zachte temperaturen valt het me op dat de natuur vroeg begint. Wat nu als het ineens toch nog gaat vriezen en we plotseling een strenge winter gaan krijgen? Meerdere Elfstedentochten zijn pas eind februari geweest. Zal de natuur het dan niet erg zwaar krijgen? Zullen veel dieren de winter dan alsnog niet overleven? 

Ik besef me dan het geen zin heeft om me druk te maken over iets waar ik toch geen invloed op heb. Terwijl ik mijn weg terug vervolg, vraag ik me wel af waar ik mijn eerstvolgende column over zal schrijven. Ik ben niet bijzonders tegengekomen. Geen waterral en al helemaal geen klapekster. Het enige wat ik heb gedaan, is genieten van het lopen in de natuur en ineens besef ik me dat ik het antwoord op mijn vraag al weet.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie