Jessica Koomen geniet nog altijd van haar eigen moestuin. Om nog meer mensen te inspireren organiseert ze een Moestuin Meetup.
Jessica Koomen geniet nog altijd van haar eigen moestuin. Om nog meer mensen te inspireren organiseert ze een Moestuin Meetup. Kris van Driel

Zadenruil, lezing en ontmoeting bij eerste Moestuin Meetup in Ede

27 september 2023 om 11:33 Natuur en milieu

EDE/BENNEKOM Nederlanders slaan massaal aan het verbouwen van hun eigen groenten. Niet alleen door de toenemende animo voor biologische voeding, maar zeker ook door de groenteprijzen die de laatste tijd de pan uitrijzen. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog overtreft dit seizoen de verkoop van groentezaden de verkoop van bloemenzaden. De moestuintjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Er gelden soms al wachtlijsten. Ook de Bennekomse Jessica Koomen is zoals ze dat zelf noemt ‘verslaafd aan haar moestuin’. Om nog meer mensen te inspireren te gaan ‘moestuinen’ schreef ze al een boek, ‘Seasons Moestuin’ en organiseert ze op vrijdag 29 september een inspiratieavond over moestuinieren.

door Dick Martens

,,Het heet Moestuin Meetup”, legt Jessica uit. ,,Ik organiseer dit voor de eerste keer, spannend en leuk. Mijn doel is om beginnende moestuiniers op weg te helpen, maar ook gevorderden hun groene horizon te laten verbreden. Het wordt een avondvullend programma met een zadenruil, een lezing over de vele voordelen van ecologisch moestuinieren, een Q&A, er kunnen natuurlijk vragen worden gesteld en je ontmoet ook andere moestuiniers.”

ZOVEEL TE ONTDEKKEN

De inspiratie om de Meet Up te organiseren haalt en vindt Jessica zeker ook uit haar eigen moestuin. ,,Er valt zoveel te ontdekken en te leren over moestuinieren. Ik kan me geen leven meer indenken zonder het zaaien en zien groeien en oogsten van groenten, fruit en kruiden en eetbaar onkruid uit onze eigen tuin. Ik kom tot rust in mijn tuin en ik kan er heerlijk relaxen. Trek al wiedend parallellen tussen de wetten van de natuur en die van het leven. Ik geef er feestjes en borrels en drink er koffie met m’n lief.” 

LEERZAME LEZINGEN

De afgelopen twee jaar gaf Koomen al veel lezingen over ecologisch moestuinieren. ,,Het is echt geweldig en soms hilarisch om reacties van aanwezigen te krijgen. Van tevoren zijn sommige mensen nog afwachtend en soms zelfs behoorlijk kritisch. En na afloop komen er jongelui naar mij toe om te bedanken voor alle informatie, maar ook de doorgewinterde ‘volkstuinveteraan’ die dacht het allemaal wel te weten. En dan vervolgens breed lachend bekent dat het toch heel leerzaam was.” 

ECOLOGISCH MOESTUINIEREN

,,Ik kreeg ook veel vragen, zoals bijvoorbeeld: ‘Waarom ecologisch?’ Omdat dit volgens mij de toekomst is. Ecologisch betekent: meewerken met de natuur. De oplossingen vind je namelijk in de natuur zelf. Maar hoe doe je dat? Dat wil ik in samenwerking met Mirjam van Cravings for Green in Ede, waar op 29 september (aanvang: 19.00 uur) de Moestuin Meetup ook zal plaatsvinden, de bezoekers onderdompelen in een avond vol inspiratie, informatie, groene ontmoetingen en heerlijke vegan drinks & bites. Je gaat er echt meer leren over je tuin en het tuinleven. Je ontdekt hoe je met de natuur meewerkt. Het resultaat? Een tuin die steeds meer ecologisch in balans komt. Hierdoor neemt je oogst toe. En plagen en ziektes zullen juist afnemen. En het bespaart je tijd, energie en geld.” 

Voor info en kaarten: www.jessicakoomen.nl 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie