Karin van Boxtel en Leo Mintjes gaven een kijkje in hun keuken en maakten het recept van de maand: rode bieten risotto.
Karin van Boxtel en Leo Mintjes gaven een kijkje in hun keuken en maakten het recept van de maand: rode bieten risotto. Dick Martens

Kijkje in de keuken van Leo Mintjens en Karin van Boxtel: ‘Onze maïs is echt briljant’

24 september 2023 om 14:08 Mensen

BENNEKOM Duurzaamheid en dan met name duurzaam eten neemt een steeds belangrijker rol binnen onze samenleving in. Mensen worden bewuster of bewust (er) gemaakt, maar steeds vaker is het ‘gewoon’ van huis uit ‘normaal en vanzelfsprekend’. Dat geldt zeker ook voor Karin van Boxtel (35) en haar partner Leo Mintjens (40), nog maar kort woonachtig in Bennekom, waar al snel hun moestuin een belangrijke rol ging spelen. En waar ze zeker ook al bekend zijn met de mogelijkheden om lokale producten te kunnen kopen, want die producten zijn de belangrijkste ingrediënten voor hun maaltijden Hoe en waarom dat gebeurt? Zij geven daarover een ‘kijkje in hun keuken’.

door Dick Martens

Leo woonde in Roermond en Den Bosch, Karin in Megen (bij Oss) en in België (bij Ieper). Studeren deden ze in Wageningen, daarna woonden ze nog in Utrecht. ,,En nu dus in Bennekom. En dat bevalt prima”, klinkt het in koor. ,,We kenden de regio en het is hier gewoon hartstikke mooi, midden in het bos en lekker centraal.” 

INTEGREREN IN BENNEKOM

Het integreren is ook al in gang gezet. ,,We hebben zelfs vrij genomen voor de Vlegeldag en op uitnodiging van onze overburen bezochten we al een wedstrijd van DVO 1. Een geweldige en sfeervolle ervaring.” 

Na het invullen van de vragenlijst over duurzaam eten en hun eetomgeving van Reinoud Moojen, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en lid van de werkgroep ‘Duurzaam Eten Bennekom’, werden Karin en Leo benaderd om daarover te vertellen en ‘het recept van de maand’, de rode bieten risotto, te gaan maken.

BEWUST BEZIG ZIJN

,,We zijn qua eten altijd wel van ‘de projectjes’ en vinden het ook belangrijk, dat mensen er bewust mee bezig zijn met wat je kookt”, vindt Leo. ,,Vanuit dat perspectief vinden wij, mede omdat wij daar allebei goed mee bezig zijn en er vooral plezier aan beleven, dat zeker ook. We willen ook datgeen, dus wat we hier in de omgeving zien, terugzien op ons bord.” 

Dat brengt Karin, die in haar werk met internationale landbouw- en voedselonderwerpen bezig is, op de producten uit hun moestuin die ze vlakbij Hoekelum hebben. ,,De tomaten en courgettes uit onze tuin smaken prima, de maïs is zelfs briljant. We hebben bewust voor een moestuin gekozen. Niet eens zozeer voor de productie, maar wel voor het genot wat het geeft er gewoon ‘lekker’ mee bezig te zijn.” 

KOFFERBAK VOL APPELS

,,Komend weekend bijvoorbeeld, gaan we appels verwerken tot cider. Ik heb een kofferbak vol bij de boer gehaald. We zijn ook bezig met het maken van zuurkool. Deels komen ‘onze’ producten van de moestuin, of bij de Hoge Born, Veld & Beek of de Kardoen vandaan, maar ook streekproducten die de PLUS en Albert Heijn hier hebben sluiten we niet uit.” 

De bietenrisotto viel prima in de smaak. ,,Een relatief makkelijk recept en ook nog betaalbaar.” 

Het ‘Rode bieten risotto-pakket’, met de receptenkaart, waarop ook de bereidingswijze vermeld staat, is verkrijgbaar bij De Hoge Born, Bornsesteeg 87 in Wageningen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie