Afbeelding
Archief BDU Media

Expositieruimte Frisokazerne voor verhaal Hélène Kröller-Müller

27 augustus 2019 om 15:19 Overig

EDE Het gemeentebestuur wil 'Het verhaal van Hélène Kröller-Müller' op hoogwaardige manier exposeren in de linkervleugel van de voormalige Frisokazerne. De langgekoesterde wens wordt op deze manier realiteit: een artistieke invulling naast  het Akoesticum (in het zelfde gebouw).

De gemeenteraad wordt 12 september geïnformeerd over dit voorkeursscenario. ,,Burgemeester en wethouders staan unaniem achter dit plan", verzekert wethouder Hester Veltman. Het college liet een verkenning uitvoeren naar een passende, realistische en haalbare invulling van de Frisokazerne en wil met de raad in gesprek om bijdragen en inzichten op te halen die bouwstenen zijn voor de uitwerking. De linkervleugel moet bestemd worden als expositieruimte, zodat de ruimte ingevuld kan worden om een multimediale tentoonstelling te ontwikkelen, in samenwerking met het Kröller-Müller Museum.

,,Het voorstel om hier een World Art Centre te realiseren heeft het in 2017 niet gered. Dus zijn we teruggegaan naar de tekentafels om de kaders en de opties te bepalen. In het voorjaar van 2019 gingen we de mogelijkheden preciezer bepalen, met in hoofdlijnen twee opties: een hoogwaardige expositieruimte of ruimtes voor de creatieve industrie, met bijvoorbeeld ateliers voor kunstenaars. Gaande dit proces kwam ineens de mogelijkheid van samenwerking met een grote culturele instelling: het Kröller-Müller Museum op Park de Hoge Veluwe." 

'Het verhaal van Hélène Kröller-Müller' moet laten zien wat de dame voor de gemeente Ede en de regio heeft betekend. ,,De leiding van het museum merkt dat hier heel veel interesse naar is. Het gaat om de uitbeelding van haar geschiedenis met multimedia, zodat het jonge generaties ook aan zal spreken. De inschatting is dan ook dat we elk jaar zo'n 80 á 90.000 bezoekers over de vloer kunnen krijgen." Veltman zegt dat het plan niet in beton gegoten is, maar dat het wel een goede kans biedt, omdat het verbinding heeft met de gemeente. De nieuwe Edese expositieruimte zal geen daadwerkelijke kunstwerken van Kröller-Müller tentoonstellen, want die blijven in het museum in het park. Wel zullen er flexibele mogelijkheden zijn om er naast de grote verhaallijn een aantal onderdelen er tijdelijk uit te lichten. Hoe die invulling er precies uit zal zien, is nog niet duidelijk. Tijdelijke exposities van andere kunst zijn niet uitgesloten. 

De wethouder is blij met het partnerschap met het museum, omdat hier veel expertise aanwezig is en zij de weg naar fondsen weet te bewandelen. De gemeente heeft er intussen al 250.000 euro per jaar voor gereserveerd, vanaf 2021. De nieuwe invulling zou voorlopig zijn voor een duur van vijf jaar.

Als de gemeenteraad eind 2019, begin 2010 akkoord kan gaan, is het streven om in 2022 de deur van de nieuwe expositieruimte te openen. Foodgerelateerde bedrijven, die nu tijdelijk in de kazerne zijn gehuisvest, kunnen tot die tijd verhuizen naar ander onderdak. De vraag is of voor de exploitatie misschien een stichting in het leven geroepen wordt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie