Afbeelding
Redactie EdeStad

Forse tariefsverhoging grafrechten teruggedraaid

11 juli 2020 om 12:00 Overig

EDE  Een door het college voorgestelde tariefsverhoging voor verlenging van grafrechten van particuliere graven is door de raad teruggedraaid. Een amendement van GemeenteBelangen is door de Edese raad aangenomen. 

Over de voorgenomen forse stijging van het tarief ontstond onvrede onder betrokkenen. Twee maanden terug werd al een verhoging van het tarief voor verlenging van grafrechten met 10 jaar voor twee volwassenen (van 506 naar 900 euro) teruggedraaid. Nu ging het om een voorgestelde tariefsverhoging van 506 naar 808 euro, een stijging van 60 procent. ,,Het is onwenselijk dat een tariefsverhoging van meerdere tientallen procenten ineens wordt berekend aan onze inwoners”, aldus de indieners van de motie. De fracties van GroenLinks en ChristenUnie stemden tegen.

BESPARING Ook een amendement van de SGP werd aangenomen. Hierin wordt rechthebbenden van het grafrecht de mogelijkheid gegeven de leges van het verlengen van het grafrecht gelijkmatig over de looptijd gespreid te mogen betalen. Overwogen wordt dat de kosten voor het onderhoud zullen toenemen en het verlengen van grafrechten een besparing kan opleveren in het onderhoud. 

KALE PLEKKEN Een derde amendement werd eveneens aangenomen. Het betreft een voorstel van D66 om graven niet direct te ruimen nadat de grafrechten niet zijn verlengd. ,,Het snel ruimen van graven zonder dat er een nieuw graf in de plaats komt kan leiden tot kale plekken.” Er zou pas geruimd moeten worden als de locatie nodig is voor een nieuw graf of bijzondere zwaarwegende redenen.

VERANDERING Wethouder Lex Hoefsloot kan zich vinden in het voorstel van D66 om niet direct tot ruimen van graven over te gaan. Voor wat betreft het amendement van de SGP zegt hij in de afgelopen periode niet te hebben gemerkt dat er behoefte is aan gespreide betaling. Er komt een nieuwe visie op begraven , stelde de wethouder de raad in het vooruitzicht. ,,De samenleving verandert, de visie op begraven ook.”   

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie