Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie Keolis

‘Harskamp in de avond wel bereikbaar met OV’

21 maart 2021 om 14:55 Overig

HARSKAMP Met de nieuwe dienstregeling van Keolis is er weliswaar wat veranderd in de dienstregeling, maar het is volgens het college niet zo dat Harskamp na zeven uur ´s avonds compleet onbereikbaar is met het openbaar vervoer. Het raadslid Pieter Kool (SGP) meent van wel en vindt dat daardoor de leefbaarheid van Harskamp onder druk staat. Buslijn 105 tussen Barneveld en Arnhem is niet vervallen, maar verlegd via Wekerom. Slechts een gering aantal reizigers maakte in Harskamp gebruik van de lijn. Door verandering van de lijn is de reistijd voor het grootste deel van de reizigers verbeterd. ,,Het strakker trekken van de lijnvoering is een trend die we veel in het landelijk gebied zien. Veel van deze lijnen kampen al jaren met teruglopende reizigersaantallen. Door het bieden van snellere en directere verbindingen worden deze lijnen aantrekkelijker voor (de meeste) reizigers en stijgt de kostendekkingsgraad van het openbaar vervoer.”

Na zeven uur ´s avonds rijdt lijn 107 nog steeds, maar vanwege de geringe vervoersvraag is dit veranderd in een dienst op aanvraag. Deze lijn rijdt vanwege corona volgens een aangepaste dienstregeling. ,,In een normale dienstregeling zou de lijn in de spits een halfuurdienst rijden, nu wordt de gehele dag met een uurdienst gereden.”

,,Dat betekent dat momenteel één keer per uur een directe overstap geboden wordt in Wekerom op lijn 105 richting Arnhem en één keer per uur een directe overstap in Wittenberg, tussen Stroe en Garderen, op lijn 102 richting Apeldoorn. Bij normalisering van de dienstregeling worden in de spits op beide haltes twee overstappen per uur aangeboden. In Wekerom wordt nog gewerkt aan de verbetering van de overstaplocatie tussen lijn 105 en 107.” Verder is er de scholierenlijn 652 tussen Wekerom, Harskamp, Otterlo en de J.Fruytiersschool in Apeldoorn. Deze gaat weer rijden zodra er sprake is van een volledige openstelling van de scholen. ,,Overigens liggen overstaphaltes in Wekerom en Otterlo op fietsbare afstand van Harskamp en is ter plaatse voorzien in stallingsmogelijkheden. Ook dat biedt een alternatief.” 

Het college concludeert dat Harskamp nog altijd bereikbaar is per openbaar vervoer, zij het op een andere wijze dan tot voor de nieuwe dienstregeling gebruikelijk was. Wel deelt het college de zorgen ten aanzien van de afnemende bereikbaarheid per openbaar vervoer van de plattelandskernen. In dit geval is de gemeenschap van Harskamp de voorgenomen wijzigingen in de dienstregelingen ontgaan. Het college gaat de aanbestedende partij vragen om wijzigingen in de dienstregelingen voortaan beter te communiceren met de dorpsgemeenschappen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie