Afbeelding
Woning huren

Waar moet ik op letten als ik een woning wil gaan huren?

7 mei 2021 om 12:08 Partnercontent

Als je een woning wilt gaan huren van een particuliere verhuurder dan krijg je vaak met andere zaken te maken dan wanneer het om een woning van een corporatie gaat. Het belangrijkste verschil zijn de wachtlijsten. Wil je voor een sociale huurwoning in aanmerking komen dan moet je je inschrijven en kom je op de wachtlijst. Het kan in sommige gemeenten in Nederland jaren duren voordat je in aanmerking komt voor een huis. Als je particulier huurt hangt het er simpelweg vanaf hoeveel gegadigden er zijn voor een huis. Als je de enige bent dan krijg je de woning, al ben je bij wijze van spreken pas een week op zoek. Woningen die in de vrije sector worden verhuurd zijn vaak wel flink duurder dan sociale huurwoningen. Voor een woning die je particulier huurt betaal je doorgaans minimaal de bovengrens voor recht op huursubsidie.

Aanvullende voorwaarden van de verhuurder

Voor een sociale huurwoning gelden doorgaans geen specifieke voorwaarden. Maar een particulier verhuurder mag uiteraard eisen stellen voor het verhuren van zijn huis. Zo zijn er verhuurders die een verbod hebben op het houden van huisdieren. Soms mag je in een huurhuis niet met kinderen wonen. Het is belangrijk om je op de hoogte te stellen van dergelijke aanvullende voorwaarden. Ze moeten vermeld staan in het huurcontract of in een aanvullend huishoudelijk reglement. Als je niet aan de gestelde voorwaarden voldoet kan dit reden zijn om het huurcontract tussentijds op te zeggen.

Welk bedrag aan borgsom is redelijk?

Een particulier verhuurder vraagt doorgaans een borgsom bij het aangaan van het huurcontract. De borgsom bedraagt doorgaans een maand huur. Dit bedrag kan worden gezien als een redelijk bedrag als voorschot. Als je de huur opzegt of als het contract afloopt krijg je de borgsom terug. Mocht er herstelwerk nodig zijn dan wordt dit voor rekening van de verhuurder gedaan en worden de kosten in mindering gebracht op de borgsom. De borgsom moet door de verhuurder binnen een redelijke termijn na het beëindigen van het huurcontract worden overgemaakt naar de voormalige huurder.

Hoe vind ik online een geschikte huurwoning?

Als je op zoek bent naar een geschikte huurwoning in de vrije sector dan kun je op verschillende online platforms terecht. Zo vind je op Rentola.nl een ruim aanbod van huurwoningen door geheel Nederland. Of je nu een appartement in de Randstad zoekt of een ruime gezinswoning in Zeeland. Particuliere verhuurders kunnen hier hun woning te huur aanbieden. Je komt als je reageert in rechtstreeks contact met de eigenaar van de woning. Je kunt vervolgens een bezichtiging afspreken en als je de woning wilt huren direct een datum afspreken wanneer je erin kunt.

Gedraag je zoals het een goed huurder betaamt

Het klinkt wat ambtelijk en plechtig, maar in veel huurcontracten staat dat de huurder ‘zich moet gedragen zoals het een goed huurder betaamt’. Dit houdt in dat je de woning moet gebruiken en beheren alsof het je eigendom is. Dat houdt niet alleen in dat je het huis schoon houdt, maar ook dat je gebreken herstelt of als deze onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder vallen, hier tijdig melding van doet. Ook ga je de verplichting aan om geen overlast voor omwonenden te veroorzaken op welke manier dan ook. Als je je aan deze reële voorwaarden houdt dan zal je met geen enkele verhuurder een serieus probleem hebben.

Kies een huis dat bij je past

De belangrijkste tip voor mensen op zoek zijn om een woning te huren is natuurlijk dat je een huis zoekt dat bij je past. Zorg dat er genoeg ruimte is voor iedereen. Houd rekening met thuiswerken en voldoende ruimte om je te ontspannen. Dat kan niet altijd, maar als je de keuze hebt dan zijn het zeker argumenten die je moet laten meewegen. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je na 2 maanden alweer moet verkassen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie