Afbeelding
Visgraat PVC vloer

Alles dat je moet weten over de visgraat PVC vloer

23 juli 2021 om 08:21 Partnercontent

PVC is een bijzonder materiaal dat in rap tempo de markt van de vloeren verovert. Het is veelzijdig, sterk en goed bewerkbaar. Het lijkt in veel opzichten bovendien op hout. Daarom is ook de visgraat PVC vloer steeds populairder aan het worden. Dit unieke legpatroon zien we al tientallen jaren in houten vloeren, maar nu kan het ook met PVC.

Wat is PVC?

PVC is een afkorting die staat voor polyvinylchloride. Het is een zeer stevig type kunststof dat zich kenmerkt door een aantal unieke eigenschappen:

  • PVC is uitermate stevig.
  • PVC is bewerkbaar.
  • PVC is flexibel.

Dit materiaal is dus niet zomaar te breken, maar toch erg flexibel. Die unieke eigenschappen maken dat PVC met name veel wordt gebruikt in producten met complexe vormen.  Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld dashboards in auto’s maar ook speelgoed. Een andere manier waarop het veel wordt toegepast is in de ontwikkeling van vloeren.

Het feit dat PVC zo flexibel en bewerkelijk is, zorgt ervoor dat specialisten het zo kunnen bewerken dat het lijkt op andere materialen. Zo kun je een PVC vloer maken die heel erg lijkt op eikenhout, laminaat of zelfs natuursteen. Voorheen kon je wellicht van mijlenver zien of een vloer echt van natuurlijke materialen gemaakt is, maar dankzij moderne technieken produceren sommige bedrijven vloeren die je amper meer van echt hout of steen kunt onderscheiden. Dat is met name de reden dat PVC zo sterk stijgt in populariteit.

Vinyl en PVC 

Als het gaat om vloeren dan worden de termen PVC en vinyl veel door elkaar gebruikt. Hoewel vinyl ook een bijzonder soort kunststof is en veel dezelfde eigenschappen heeft, is het toch iets anders. Met name als je naar vloeren kijkt is dat het geval.

Beide vloeren bestaan uit een aantal lagen. Het verschil zit in de onderlaag. Vinyl heeft een onderlaag die verende eigenschappen heeft. Daardoor is vinyl ook een zachter materiaal. Vinyl bestaat bovendien op een rol, waardoor je deze vloer in één keer voor een complete ruimte kunt uitsnijden.

PVC is echter steviger en robuuster. Daardoor zijn ze vaak ook iets duurder, maar de kwaliteit is dan ook vaak beter. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. PVC bestaat in veel gevallen uit tegels of grote stukken van het materiaal, maar een rol PVC zie je niet snel in de winkel liggen.

Wat is een visgraat vloer? 

Wanneer men spreekt over een visgraat PVC vloer, dan gaat het over het materiaal en de manier waarop de vloer legt. De term PVC slaat op het materiaal, zoals we nu weten. Visgraat is een manier om de stukken vloer te leggen.

Relatief korte planken of stukken materiaal worden schuin en haaks op elkaar gelegd. Daardoor ontstaat er een soort trapsgewijs patroon in de vloer dat doet denken aan een visgraat. Een PVC vloer bestaat in veel gevallen uit planken. Dat wil zeggen dat je dus ook een PVC vloer in visgraat patroon kunt leggen.

PVC in visgraat leggen: hoe werkt het?

Het leggen van een visgraat PVC vloer is niet gemakkelijk. Met goede instructies en ruim de tijd kun je het echter ook zelf. Er zijn meerdere filmpjes en websites te vinden die je uitleggen hoe je dit type vloer kunt leggen. In de praktijk verschilt het leggen van PVC weinig van het leggen van bijvoorbeeld hout. Toch is het goed om specifieke instructies op te zoeken die er rekening mee houden dat je met PVC werkt en niet met hout.

Je hebt korte planken nodig voor het visgraat patroon. Zoek een leverancier die het al in de juiste maten kan leveren en voorkom dat je moet gaan snijden en zagen. Daarnaast wil je altijd het PVC minimaal 2 dagen laten wennen aan de ruimte. Dat betekent dat je alle planken uit de verpakking haalt en laat acclimatiseren aan de lucht in de ruimte. Dat is omdat de vloer nog enigszins kan uitzetten. Als je het PVC dan al gelegd hebt, kunnen er kieren ontstaan tussen de planken.

Welke ondervloer moet er onder PVC?

Bij het leggen van laminaat begin je vaak met een ondervloer, welke je in elke doe-het-zelf-winkel kunt kopen. Voor PVC geldt vooral dat de ondervloer hard, droog, vlak en stabiel moet zijn. Je kunt dus werken met de normale ondervloeren die je ook bij hout gebruikt. Je kunt PVC echter ook over een houten vloer heen leggen. Het is dan wel belangrijk dat de houten ondervloer niet meer dan 14% vocht bevat.

Alternatieven op visgraat PVC

Ben je nog niet zeker van je PVC vloer? Een bezoek aan een showroom is altijd een goed idee. Zo krijg je een beter idee van hoe de visgraat vloer er echt uitziet en hoe het resultaat is met PVC. Twijfel je toch nog over het materiaal maar vind je visgraat wel erg mooi? Dan kun je dit patroon ook leggen met laminaat en hout. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie