Afbeelding
Shutterstock

De unieke kenmerken van eiken vloeren

9 augustus 2021 om 15:00 Partnercontent

Er zijn weinig materialen zoveel gebruikt voor vloeren als eikenhout. Houten vloeren worden al honderden jaren toegepast in woningen. In Europa zijn met name de eiken vloeren ongekend populair. Maar wat is eikenhout nu precies, en welke eigenschappen heeft het? Is het iets voor in jouw woning, en wat moet je weten over de prijs en het onderhoud? Leer alles over eiken vloeren en beslis of dit de vloer is voor jou.

Over eikenhout

Eikenhout is hout dat afkomstig is van de eikenboom. De eik komt veel voor in Europa maar ook in andere werelddelen. Dit type boom groeit snel en heeft zeer stevig en bestendig hout. De eik valt onder de loofbomen, waaronder zowel bladverliezende als groenblijvende bomen vallen. 

Als we in Nederland spreken over de eik, dan gaat het vaak over de zomereik. Eikenhout wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder dus het maken van vloeren. De vrucht van de eikenboom - waardoor voortplanting van de soort mogelijk is - is de eikel. De eikel blijft dicht bij de boom liggen wanneer deze eenmaal valt, maar wordt door eekhoorns en gaaien onder andere verspreid. 

Deze boom is dus aangewezen op het dierenrijk. Eekhoorns begraven de eikels bijvoorbeeld voor tijdens de winter. Als de eekhoorn zijn eikel vergeet, dan krijgt de vrucht de kans om te kiemen. Dat gebeurt op zeer grote schaal in Europa en daarom is eikenhout zoveel verkrijgbaar. Het hout heeft bovendien unieke eigenschappen die het uitermate geschikt maken voor onder andere vloeren. 

Unieke eigenschappen van eikenhout

Het heeft niet alleen te maken met de beschikbaarheid dat eikenhout zoveel wordt gebruikt in en rondom woningen. Het is namelijk daarnaast een houtsoort die uitermate stevig is, maar toch gemakkelijk te bewerken. 

Vaak gaan deze eigenschappen niet hand in hand: een materiaal is of uitermate sterk, of makkelijk te bewerken. Eikenhout is daarop dus een uitzondering. Het is onder andere daarom dat het zo populair is voor vloeren en andere toepassingen in de woning: je kunt er unieke vloeren mee ontwerpen die ook nog eens erg lang meegaan. 

Waarom eiken vloeren zo populair zijn

Die stevigheid is natuurlijk niet waarom mensen kiezen voor eiken vloeren in huis. Althans, niet de enige reden. Want als het gaat om onze inrichting dan zijn er veel meer factoren belangrijk.

Allereerst is eikenhout tijdloos. Het past bij elke woonstijl, en blijft jarenlang mooi. In elke interieurtrend, in elke tijdsperiode: eiken vloeren hoorden erbij. Het is dan ook een vloer waarmee je eindeloos kunt variëren. Ben je het interieur zat na een aantal jaren? Dan kun je alles omgooien en het zal nog steeds bij je vloer passen.

Eikenhout is daarnaast chique. Het straalt een bepaalde luxe uit die je maar lastig kunt evenaren met kunstmatige materialen. Hout in huis geeft natuur, rust en klasse aan elke kamer. 

Eikenhout is bovendien - in tegenstelling tot wat sommige mensen denken - zeer duurzaam. Zorg ervoor dat je hout kiest met het juiste keurmerk en je weet zeker dat er goed voor de bomen is gezorgd en dat de kap niet ten koste van belangrijke bossen gaat. Bij goed onderhoud kan eikenhout bovendien jarenlang meegaan, tot wel tientallen jaren. 

Hier moet je op letten bij eikenhout

Hoewel eikenhout op de vloer dus veel voordelen met zich meebrengt, zijn er ook kanttekeningen bij dit bijzondere materiaal.

Allereerst is eikenhout niet het meest geschikt voor elke ruimte in huis. Door de gevoeligheid voor vocht en stoom kun je eikenhout bijvoorbeeld beter weglaten uit:

  • de keuken;
  • de badkamer; 
  • de kinderkamer;
  • buitenkamers.

Het probleem met hout en vocht is dat het vocht snel wordt opgenomen in hout. Een keer een drankje morsen is geen ramp, maar als er vaker rondom en op de vloer ligt, dan kan het hout dit opnemen met als resultaat dat het uitzet. Een eiken vloer die uitzet kun je vaak weggooien. De planken passen dan niet meer op elkaar en de voegen gaan omhoog staan. De enige optie is dan om de vloer te vervangen. 

Een andere kanttekening bij de aanschaf van eikenhout is het onderhoud. Een vloer onderhouden betekent dat het materiaal langer mee gaat. Het betekent echter ook extra werk, met name bij een eiken vloer.

Regelmatig vegen of stofzuigen - tenminste eens in de twee dagen - is aan te raden bij dit type hout. Zand en ander vuil dat op de vloer blijft liggen kan lelijke krassen veroorzaken waardoor het hout sneller lelijk wordt. Bovendien kan vuil in de voegen van de vloer vast komen te zitten. Dit krijg je er maar lastig uit. 

Reinigen met vocht moet ook af en toe, maar heel voorzichtig. Eikenhout heeft een lage tolerantie voor vocht dus je moet een doek heel zorgvuldig uitwringen of een nagenoeg droge mop gebruiken.

Alternatieven op de eiken vloer

Eiken vloeren zijn dus prachtig, maar brengen ook minder positieve eigenschappen met zich mee. Toch kiezen veel mensen ervoor om een eiken vloer te leggen dankzij de tijdloze uitstraling, de duurzaamheid en het positieve effect op de waarde van je woning. Wil je toch graag een ‘makkelijker’ materiaal kiezen? Alternatieven zijn laminaat, parket of PVC. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie