Afbeelding
Foto: Shutterstock

Een CV maken: hoe pak je dat aan?

Partnercontent

Een goede eerste indruk maken wanneer je solliciteert naar een nieuwe baan is heel belangrijk. Normaal gesproken maak je die eerste indruk bij een eerste ontmoeting, maar bij een sollicitatie gebeurt het vaak al eerder: bij het sturen van je CV.

Een CV, voluit curriculum vitae genoemd, is een document waarin je meer informatie over jezelf geeft. Je zet er in ieder geval informatie op over je opleidingen en werkervaring. Ook je personalia zoals adres, volledige naam en geboortedatum horen thuis op een CV. Maar welke info mag er verder niet ontbreken? Hoe kun je het beste een CV maken als je op wil vallen? Dat ontdek je hier.

Laat meer van jezelf zien

Een relevante opleiding en werkervaring: dat heeft waarschijnlijk vrijwel iedereen die solliciteert op de functie. Zeker wanneer je gaat voor een functie waar een diploma vereist is, dan kun je verwachten dat je met je opleiding niet veel opvalt. Dus moet je op een andere manier opvallen.

Dat kun je onder andere doen door meer te vertellen over je hobby’s. Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een bijzondere hobby op hun CV te zetten. Let op: een hobby zoals lezen, tv kijken of uitgaan is niet iets dat je op een CV zet. Het zegt niks over jou en is niet bijzonder. Maar doe je graag aan skydiving of knap je oldtimers op in je vrije tijd? Dat zijn interessante toevoegingen aan een CV die ook nog iets zeggen over jou als persoon.

Vernoem talen op je CV

Wanneer je solliciteert op een Nederlandse functie in Nederland en je bent zelf Nederlands, dan is het wellicht overbodig om op je CV ook nog te zetten dat je Nederlands spreekt. Echter, vaak kan het spreken van extra talen wel het noemen waard zijn. Engels spreken is bijvoorbeeld in veel functies erg handig. Daarnaast zijn er bepaalde functies waarin het nog praktisch is als je Duits of Frans spreekt.

Vernoem talen op je CV en geef ook aan hoe goed je de taal beheerst. Bij Nederlands kun je dan bijvoorbeeld aangeven dat het je moedertaal is, en bij Engels dat je het vloeiend begrijpt. Kun je een taal niet schrijven maar wel goed verstaan? Ook dat is een vermelding waard.

Een creatieve opmaak

Een standaard paar regeltjes in een Word bestand? Het is vaak niet genoeg meer. Je wil opvallen. Zeker bij een functie waar creativiteit en vaardigheden op de computer hoog in het vaandel staan, kun je niet aankomen met een halfleeg en droog document. Gebruik Canva, CV makers online, design programma’s en meer op je CV echt te laten knallen.

Met deze tips ga je ongetwijfeld een onvergetelijk CV maken. Vergeet niet een leuke foto van jezelf toe te voegen en je wordt vast uitgenodigd voor een gesprek!

advertentie
advertentie