Afbeelding
Foto Pixabay

3 tips voor de bescherming van je merk

21 oktober 2021 om 08:57 Partnercontent

Jouw handelsmerk is de identificatie van jouw product of dienst. Voor de bescherming van je merk is het daarom van essentieel belang om je merk te registeren. Handelsmerkregistratie biedt het voordeel dat je op een wettelijke wijze eigendom beschikt over onder meer het merklogo, de merknaam en de huisstijl. Het geeft je de mogelijkheid om schending van jouw merk aan te klagen in de rechtbank en om de integriteit en identiteit van je onderneming te beschermen. Om je hierbij te helpen, geven we je in dit artikel meer informatie over belangrijke aspecten die komen kijken bij merkregistratie. 

Denk goed na voordat je jouw merk registreert

Bij een merkregistratie zijn kosten gebonden. Het is daarom van groot belang om grondig onderzoek uit te voeren naar jouw potentiële merk voordat je begint aan de registratie. Tevens kan het niet voltooien van een volledig achtergrondonderzoek leiden tot mogelijke aansprakelijkheid als jouw merk inbreuk maakt op de rechten van een ander. Doe daarom voldoende onderzoek naar het potentiële merk en ondernemingen die lijken op jouw idee. Op deze manier kies je een merk waarvan je vrij bent om deze te gebruiken, zonder mogelijke wettelijke problemen. Tevens helpt het uitvoeren van een gedegen onderzoek om een unieke identiteit te verzinnen die helemaal van jou is! 

Als je het merkonderzoek wilt uitbesteden aan specialisten in merkregistratie, neem dan eens een kijkje op www.bouma.nl voor meer informatie. 

Kies een handelsmerk dat je kunt beschermen

Bij het kiezen van een handelsmerk is het belangrijk om te weten dat niet alle woorden, namen en tekens kunnen worden beschermd. De volgende aspecten hebben invloed op de bescherming die je kan geven aan je handelsmerk: 

  • Generieke woorden, logo’s en namen zijn doorgaans niet onderhevig aan merkbescherming
  • Beschrijvende merken kunnen pas als handelsmerk beschermd worden na het verkrijgen van een secundaire betekenis op de desbetreffende markt
  • Suggestieve merknamen zijn doorgaans beter te beschermen dan beschrijvende merken
  • Willekeurige merknamen zijn afhankelijk van de desbetreffende markt, maar hebben vaak een grotere beschermingsomvang dan suggestieve tekens
  • Fantasierijke en zelfverzonnen handelsmerken bieden vrijwel de grootste wettelijke bescherming

Merkregistratie is slechts het begin

Aangezien niet iedereen het gedegen onderzoek uitvoert dat benodigd is voor merkbescherming, is het van essentieel belang om een actieve dienst voor de bewaking van jouw handelsmerk in te schakelen. Hiermee verzeker je jezelf dat de exclusiviteit en reputatie van jouw handelsmerk behouden blijft. Het niet actief afdwingen van jouw handelsmerk kan namelijk vervelende gevolgen hebben, zoals degradatie van het merk of mogelijk verlies van exclusieve rechten. Het beschermen en cultiveren van het handelsmerk is dus een constant proces om de waarde van jouw merkherkenning te waarborgen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie