Afbeelding
Foto: Unsplash

3 weetjes over accu’s en acculaders

Partnercontent

Tenzij je zelf wilt trappen of paddelen of je er een paard voor bindt, heeft je voertuig een accu nodig om te kunnen starten. De meesten van ons hebben daarom wel een of meerdere accu’s in ons leven waarop we vertrouwen. Juist omdat we erop vertrouwen dat ze het doen wanneer we ze nodig hebben, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. We delen drie weetjes over accu’s en acculaders.

Een accu kan opgeladen worden met een acculader voor kleinere accu’s bedoeld is

Het is wel degelijk mogelijk om een accu die groter is dan waarvoor de acculader bedoeld is op te laden met diezelfde acculader. Het is wel zo dat de oplaadtijd dan toeneemt. Gaat het je te langzaam, dan kun je beter investeren in een grotere lader. Het heeft geen zin om een lader te gebruiken die te groot is voor de accu, want daar gaat het niet sneller door. De lader verlaagt dan namelijk zelf de laadspanning om aan te sluiten op de capaciteit van de accu.

Een lege accu bevriest sneller

Met de winter op komst, is het van belang dat je ervoor zorgt dat de accu van je voertuig niet leegloopt. Waar een volledig opgeladen accu pas bevriest bij -67 graden Celsius, bevriest een lege accu al veel eerder, namelijk al bij een paar graden onder nul. Dit kan voor schade aan de accu zorgen. Vermoed je dat je accu bevroren is geweest, dan is het aan te raden om hem bij de garage te laten testen. Probeer nooit een bevroren accu op te laden. Laat hem ontdooien en controleer hem eerst op schade. Pas daarna is het veilig om de accu op te laden met een acculader.

Een onderhoudslader kan de levensduur van een accu verlengen

De gemiddelde loodaccu houdt het tussen 3 en 7 jaar vol, afhankelijk natuurlijk ook van hoe hij gebruikt wordt. Een accu die langere tijd niet gebruik wordt, geeft eerder de geest dan een accu die regelmatig opgeladen wordt. Heb je bijvoorbeeld een camper, caravan of boot die je een tijd lang niet gebruikt? Koppel dan de accu los en zet hem aan een onderhoudslader. Hiermee kun je de levensduur van de accu vergroten.

Om lang te kunnen profiteren van je accu, is het dus van belang dat je ervoor zorgt dat hij niet leegloopt en niet lang leeg blijft. Zorg goed voor je accu en hij zorgt goed voor jou.

advertentie