Afbeelding
Foto door PhotoMIX Company via Pexels

Kopen of huren?

Partnercontent

Er zijn allerlei redenen waarom je een huis zou willen kopen, zelfs in deze tijd. Hoewel de huizenprijzen blijven stijgen, geldt voor de huurhuizen in mindere mate precies hetzelfde. Als starter ben je dus een stuk beter af in een koophuis, ook al is het een dure aangelegenheid. De huur die je per maand betaalt zie je immers nooit meer terug, terwijl het hebben van je eigen huis niet alleen een goede investering is, maar je er uiteindelijk wellicht nog flink wat winst op kan maken ook.

Huizenmarkt navigeren

Omdat de huizenmarkt nogal overspannen is momenteel, kan het zijn dat je de hoop op een huis al hebt opgegeven. Maar dit is niet nodig! Als je er zelf niet uitkomt, wat in veel gevallen zo is, schakel dan een aankoopmakelaar in. Vooral in de grote steden waar de concurrentie onder de kopers het grootst is, is het bijna een voorwaarde om een aankoopmakelaar te hebben. Gelukkig zijn er goede makelaars in Amsterdam, Rotterdam en de andere grote steden te vinden die jou uit de brand helpen!

Voordelen van een aankoopmakelaar

Een makelaar in de arm nemen is uiteindelijk het slimste wat je kunt doen als je een huis wil bemachtigen. De aankoopmakelaar weet namelijk goed wat er beschikbaar is in de regio waarin jij zoekt en heeft connecties waardoor je eerder bezichtigingen zal krijgen dan als je dit zelf probeert te regelen. Ook weet een aankoopmakelaar precies waar ze op moet letten bij het bezichtigen, en kijkt waarschijnlijk naar dingen waar jij helemaal niet aan had gedacht. Hierdoor weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt, iets wat nog wel eens wil gebeuren als je zelf aan de slag gaat.

Laat het over aan de professionals

Als je nog steeds twijfelt: aankoopmakelaars zijn niet alleen goed voor de kritische blik. Ze helpen je gedurende het hele koopproces, van de oriënterende fase tot aan het tekenen van het contract. Zij gaan voor je op zoek in hun contacten en lichten je in over alle details die komen kijken bij het kopen van een huis. Ook nemen ze de technische zaken voor hun rekening, waardoor jij zeker weet dat er niks over het hoofd wordt gezien. Ze denken mee over een goed en realistisch bod waardoor je meer kans maakt en weten zich goed te redden in de onderhandelingen met de verkoopmakelaar.

Eigen vermogen

Een ander belangrijke factor die je gaat helpen met het kopen van een huis is een eigen vermogen. Sinds een aantal jaar financiert de bank namelijk alleen nog de waarde van het huis, en zitten extra kosten dus niet meer in de hypotheek meegerekend. Als jij dus moet gaan overbieden, wat onvermijdelijk is in deze markt, dan moet dit uit jouw eigen zak komen. Dit is waarom de meeste starters hun ouders of grootouders lief aankijken. Een spaarpot die hiervoor groot genoeg is bouw je immers pas na een paar jaar op, afhankelijk van je salaris en uitgaven natuurlijk. Begin maar vast met sparen! 

advertentie