Afbeelding
Foto via Unsplash

Steeds meer buitenlandse bedrijven besluiten zich in Nederland te vestigen

Partnercontent

Steeds meer buitenlandse bedrijven besluiten tegenwoordig om zich in Nederland te vestigen. Dit heeft natuurlijk enkele goede redenen. Ten eerste is Nederland een geweldig land om vanuit zaken te doen. Wij hebben nu eenmaal een sterke internationale focus en de meeste mensen spreken perfect Engels. Ook heeft Nederland een aantrekkelijk zakelijk klimaat voor ondernemers die graag zaken willen doen met de rest van Europa.

Waarom vestigen buitenlandse ondernemingen zich graag in Nederland?

We zien de laatste jaren dat steeds meer ondernemingen van allerlei formaten zich in Nederland vestigen. Grote multinationals, maar ook kleine eenmanszaken schieten als paddestoelen uit de grond op onze bodem. Een van de belangrijkste redenen hiervan is een gunstig bedrijfsmatig belastingklimaat. Hier komt bij dat zij via de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) aanspraak kunnen maken op bepaalde belastingvoordelen als hun bedrijf zich bezighoudt mmet een van de negen zogenoemde ‘sleutelsectoren’. Binnen deze sector vallen onder andere de agrarische branche, de voedingsindustrie en de chemie-industrie.

Daarnaast krijgen deze ondernemers vaak het zogenoemde Dutch Startup Visa, ook wel het Oranje Tapijt pakket genoemd. Hierdoor kunnen zij langer legaal in Nederland blijven en hebben zij toegang tot gratis advies en zelfs investeringen. Verder kent Nederland een 30%-regeling. Dit betekent dat mensen met bepaalde hoog-technische vaardigheden 30% minder inkomstenbelasting hoeven te betalen.

Het Nederlands bedrijfsklimaat speelt een belangrijke rol

Tevens zien we dat het Nederlandse, progressieve bedrijfsklimaat een belangrijke rol speelt in de afweging van buitenlandse ondernemers om zich in Nederland te vestigen. Eerlijkheid en betrouwbaarheid staan bij ons hoog in het vaandel op de werkvloer. Te laat komen is bij ons bijvoorbeeld onacceptabel, terwijl dit in sommige andere Europese landen bijna normaal is. Daarnaast houden wij Nederlanders ervan om zoden aan de dijk te zetten, oftewel dingen voor elkaar te krijgen. Deze hands on approach is wenselijk voor veel buitenlandse ondernemers en een belangrijk element binnen hun zakelijke strategie.

Ook is het zo dat je vaak ziet dat bij Nederlandse bedrijven de communicatie tussen werknemers erg informeel plaats vindt en dat mannen en vrouwen gelijk behandeld worden. Dit is lang niet in alle landen zo en onder ondernemers erg geliefd.

Zelf beginnen met ondernemen in eigen land

Mocht je er nu toevallig zelf al een tijdje over na zitten denken voor jezelf te beginnen, dan is het nu het moment om de knoop door te hakken en dit ook daadwerkelijk te doen. Sinds het begin van de COVID-19 pandemie liggen er namelijk meer dan voldoende kansen voor het oprapen. Enkele Nederlandse startups zijn begonnen tijdens de pandemie en hebben inmiddels al miljoenen aan investeringsgelden weten binnen te halen. Denk aan bedrijven zoals Messagebird,  Crisp en Orderli. Genereer hier een bedrijfsnaam en schrijf je in bij de Kamer van Koophandel om te beginnen met je eigen zaak. Dit kost slechts eenmalig €50 aan inschrijfgeld en dan kan ook jij beginnen aan het opbouwen van je startup onderneming.

Meer zakelijk nieuws lezen? Neem dan eens een kijkje in de zakelijke rubriek van onze website.

advertentie