Afbeelding
Foto Pexels

Wat maakt Ede zo bijzonder?

30 mei 2022 om 16:13 Partnercontent

Zeg je Ede, dan zeg je de ‘Slag om Arnhem’. In september 1944 vonden hier de luchtlandingen plaats, behorende bij operatie Market Garden. Ieder jaar worden de luchtlandingen op de Ginkelse Heide herdacht waarbij Ede overspoelt wordt met vele duizenden bezoekers. Maar Ede, gelegen in de provincie Gelderland, heeft nog veel meer te bieden. Het ligt op misschien wel het mooiste natuurgebied van Nederland, de Veluwe. Wandelen, fietsen of paardrijden: in Ede en omgeving is het allemaal mogelijk. Trek de bossen in, wandel door prachtige heidevelden of over de grasvlakten en zandverstuivingen. Nieuwsgierig geworden wat er nog meer te ontdekken valt in Ede? Lees dan snel verder!

Vele wandelroutes in Ede

In Ede zelf en omliggende omgeving kun je het hele jaar door heerlijk wandelen. Of je nu een geoefend wandelaar bent of normaal gesproken alleen de noodzakelijke meters loopt: voor ieder is er wat wils. Behalve wandelen in het Nationale Hoge Park de Veluwe of op de Ginkelse Heide kun je ook kiezen voor één van de populaire klompenpaden. Hierbij betreed je historische paden, wandel je over landgoederen en ontdek je het boerenland.

Stadswandeling

Een leuke manier om Ede te ontdekken is door een stadswandeling te maken. Bezoek de molen Concordia, bekijk de vele kunstwerken die door heel Ede te bezichtigen zijn of ga een ijsje eten bij de allerbeste ijssalon Bernardo’s. Neem je kinderen mee tijdens je citytrip? Dan moet je natuurlijk even naar de markt in het centrum van Ede. Daar is de Edese Bedriegertjes te vinden: een grote fontein die gegarandeerd voor urenlang speelplezier zorgt. De natte kleding neem je mee in een tas die opvouwbaar is. Zo neemt het niet teveel ruimte in beslag wanneer het niet in gebruik is. Wil je extra opvallen tijdens je bezoek aan Ede? Laat dan opvouwbare tasjes bedrukken.

Terug naar het verleden

Wat je tijdens een bezoek aan Ede zeker niet moet overslaan is een militaire wandel- of fietsroute. Er is veel te zien dat nog herinnert aan de 2e wereldoorlog en de betrokkenheid van Ede. Je kunt het monument op de heide bekijken of een rondje wandelen over een deel van de voormalige Edese kazerneterreinen. Plan je een uitje naar Ede in de maand september? Woon dan de indrukwekkende herbeleving van de Airborne luchtlandingen bij. Honderden parachutisten springen uit diverse vliegtuigen en je kunt er militaire voertuigen bekijken. Zowel voor oud als jong een dag om nog lang over na te praten. Wanneer je met een hele groep gaat laat je tasjes bedrukken. Daarin kunnen persoonlijke spullen worden opgeborgen of aankopen tijdens de Airborne luchtlandingen meegenomen worden.

Winkelen en stappen

Behalve heerlijk wandelen en fietsen kun je in Ede nog veel meer doen. Het heeft een groot winkelaanbod en vele horecagelegenheden. Midden in het centrum ligt het Museumplein. Hier vindt je talloze cafés en restaurants en is het gezellig toeven. Op het plein worden regelmatig evenementen georganiseerd zoals de zomerfeesten en Sunday Blues. Kortom, Ede biedt activiteit en gezelligheid!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie