Afbeelding
Foto door Pixabay

3 tips om zo verantwoord mogelijk te lenen

Partnercontent

Het is eigenlijk altijd verstandiger om spaargeld te gebruiken bij het doen van een grote aankoop of investering. Dit is een stuk goedkoper dan een persoonlijke lening en je zit bovendien ook nergens aan vast. Toch kom je er niet altijd onderuit om geld te lenen. Bijvoorbeeld omdat je net al je spaargeld voor een verbouwing hebt gebruikt en vervolgens de auto (waar je niet zonder kan) stuk gaat. Dan heb je geen keus dan andere opties te onderzoeken. Wel wil je dit natuurlijk zo verantwoord mogelijk doen. Geld lenen kost geld, maar met deze tips weet je in elk geval zeker dat je dit geld met gemak kunt betalen.

1. Enkel goede redenen om te lenen

De meeste fouten worden gemaakt door mensen die te snel overgaan op lenen. Besef goed dat je door te lenen altijd meer geld kwijt bent dan nodig. Als het niet noodzakelijk is dat de aankoop binnen korte tijd wordt gedaan, dan is het altijd goedkoper en verstandiger om te sparen. Leen alleen als het écht nodig is. Voor dingen die je niet meer kunt uitstellen.

Bedenk ook goed waar je voor leent en of dit de moeite waard is. Leen je bijvoorbeeld geld voor een nieuwe televisie? Dan zal dat apparaat al binnen enkele jaren sterk in waarde afnemen. Dit terwijl jij nog flink aan het afbetalen bent. Misschien begeeft hij het zelfs al nog voordat jij de lening hebt afgelost. Zonde! Geld lenen is echter wel verstandig als het gaat om dingen waar je echt niet zonder kan of nodig zijn om comfortabel te kunnen leven. Denk bijvoorbeeld aan een dakreparatie. Dit kan echt niet langer wachten en is nodig om comfortabel te kunnen wonen. Ook investeringen in jezelf of jouw woning kunnen een goede reden zijn om te lenen.

Wil je bijvoorbeeld geld lenen voor een studie? Dan investeer je dit geld eigenlijk in jezelf. Je krijgt – als het goed is – straks een goede baan. Dat betekent dat je die studieschuld relatief snel weer af kunt lossen en dan enkel nog van een financieel voordeel zult profiteren. Sommige investeringen in de woningen kunnen ook tot een financieel voordeel leiden op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen en een warmtepomp.

2. Kies een zo kort mogelijke looptijd

Hoe langer de looptijd, hoe meer rente je uiteindelijk moet betalen. Het is daarom stukken voordeliger om de lening zo snel mogelijk af te lossen. Dit moet echter wel passen binnen je budget. Hoe korter de looptijd is, hoe hoger het bedrag is dat je maandelijks betaalt. Kies dus het liefst voor een zo kort mogelijke looptijd, maar houd er wel rekening mee dat dit de maandlasten tijdelijk wel een stuk omhoog gooit. Dat moet wel passen binnen je budget.

3. Houd rekening met de levensduur

Het is zonde als je een product met een zeer korte levensduur koopt en vervolgens ruim tien jaar aan het afbetalen bent. De kans is dan groot dat het product al weg is en jij nog aan het afbetalen bent. Kijk daarom bij het bepalen van de looptijd ook naar de levensduur van het product. Betaal nooit langer dan de helft van de gemiddelde levensduur. Anders betaal je straks voor iets wat je al niet meer gebruikt.

advertentie
advertentie