Afbeelding
Foto strass-steentjes.nl

10x tips voor beginnende diamond painters

Partnercontent

Diamond painting is een ontzettend leuke hobby voor jong en oud. Met diamond painting kun je je creativiteit de vrije loop laten. Of je kunt een eigen foto namaken met diamond painting. Wat je ook wilt maken met diamond painting, het is allemaal mogelijk. Het mooie van diamond painting: je kunt er op ieder moment mee beginnen. Om een beginnende diamond painter te helpen geven wij wat tips. Zo wordt zelfs jouw allereerste, of één van de eerste, diamond painting projecten een groot succes! Op zoek naar producten voor diamond painting? Strass-steentjes.nl heeft alle diamond painting producten die je nodig hebt!

Een plat canvas

Voordat je begint met je diamond painting project is het fijn om een plat canvas te hebben. De canvassen worden opgerold opgestuurd. Dus zodra je het canvas uitpakt zal deze nog niet direct plat zijn. Om het canvas mooi plat te krijgen is het handig om er iets zwaars op te leggen. Bijvoorbeeld een dik boek. Nadat het canvas mooi plat is kun je beginnen aan je project. Sommigen leggen het doek ook wel onder hun matras voor een nachtje, daarna is het ook mooi plat.

Organiseer en label je steentjes

Als je begint met een diamond painting organiseer je als eerste alle steentjes. De diamond painting steentjes komen in hersluitbare zakjes, dit is erg fijn. Maar wat nog makkelijker is, is een sorteerbak/ opbergkoffer voor je diamond painting steentjes. In zo’n sorteerbak kun je alle steentjes makkelijk en gesorteerd bewaren. Vul ieder bakje van je sorteerdoos met een aantal zakjes van een kleur en label het bakje met het juiste kleurnummer. Je kunt hier tevens ook het symbool op noteren, dit is gemakkelijk tijdens het painten omdat je dan niet steeds de kleurcode van het symbool hoeft op te zoeken in de legenda. Mocht je niet werken met een sorteerdoos dan controleer je even of alle kleuren aanwezig zijn en ga je beginnen.

Een platte, harde ondergrond

Het is veel makkelijker om te diamond painten met een harde, platte ondergrond. Zo weet je zeker dat de steentjes op de juiste plek blijven zitten. Vaak is een eettafel al geschikt. Indien je geen platte, harde ondergrond hebt kun je altijd een snijplank gebruiken. Dat werkt ook!

Werk met één kleur tegelijk

In kader van het overzicht is het makkelijk om slechts met één kleur tegelijkertijd te werken. Je houdt je werk en werkplek overzichtelijk. Nadat je klaar bent met één kleur kun je de overgebleven steentjes van die kleur terug doen in het zakje of nog beter in je sorteerdoos/opbergdoos. Zo kun je volgende keer ook gemakkelijk verder met je diamond painting project.

Vanaf welke kant werk je?

Het is heel persoonlijk wat je fijn vindt om te straten. Je kunt bovenaan beginnen en dan de rest van het doek om de tafel heen krullen en op je schoot laten rusten (bij de grotere doeken). Je kunt ook juist onderaan beginnen en dan het doek draaien, nadeel is wel dat je op een gegeven moment op de kop gaat werken als je het doek blijft draaien. Als je rechtshandig bent, kun je het beste aan de rechterkant starten. Je leunt dan vervolgens op het “gelegde” gedeelte met je hand in plaats van op de plaklaag van je canvasdoek. Ben je linkshandig, begin dan juist aan de linkerkant.

Haal niet in één keer de hele beschermlaag er af

Begin met een stukje van 10x10 cm ongeveer. Knip een stukje van de folie aan 1 kan open als het ware als een strook. Dit deel klap je om. Je werkt vervolgens dit hele vak af met alle steentjes. Pas als je klaar bent met dit stuk, kun je de folie die hierboven zat weg knippen. Zolang je er nog niet mee klaar bent, vouw je steeds (zodra je er niet aan werkt) de folie weer terug zodat er zo weinig mogelijk stof in de plaklaag komt.

Leg de steentjes zigzaggend neer

Sommige diamond paintings hebben veel vlakken op het canvas van dezelfde kleur. Bij de vierkante steentjes kan een rechte lijn leggen een uitdaging zijn. Voor je het weet ga je schuin. Als je de steentjes zigzaggend neerlegt, zoals een schaakbord, zul je hier geen last van hebben.

Gebruik een liniaal of rechtmaker

Bij vierkante steentjes is het handig om de eerste rij langs een liniaal te leggen. Je weet dan zeker dat de eerste rij recht ligt, vanuit hier ga je verder. Met een diamond painting rechtmaker kun je tussendoor de steentjes even aanduwen en op die manier weer even rechter leggen.

Statische diamond painting steentjes

Door de wrijvingen in het zakje komt het wel eens voor dat de diamond painting steentjes statisch zijn. Super vervelend natuurlijk. Gelukkig is dit heel simpel op te lossen: maak een theedoek vochtig en leg de diamond painting steentjes hierin. Droog vervolgens de steentjes af en klaar is Kees, je diamond painting steentjes zijn niet meer statisch. Je kunt ze ook een nachtje in de diepvries leggen, dit schijnt ook te helpen. Je kunt ze ook even inpakken in een stukje aluminiumfolie, aluminiumfolie neemt statische elektriciteit over.

Gebruik een diamond painting roller

Om het mooiste resultaat te krijgen bij jouw diamond painting kunstwerk is het verstandig om er overheen te rollen met een diamond painting roller of deegroller. Het is hierbij wel belangrijk dat je niet te veel druk uitoefent op het canvas. Lichte druk uitoefenen is al genoeg om de steentjes beter op hun plek te laten zitten. 

advertentie
advertentie