Afbeelding

De voordelen van een beukenhaag

3 januari 2023 om 16:07 Partnercontent

Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom mensen een bladhoudende beukenhaag in hun tuin willen planten. Zo zorgt een haag ervoor dat je meer privacy hebt in je tuin, wat prettig is als je ongestoord in je tuin wil kunnen zitten. Maar daarnaast zorg een mooie beukenhaag ook voor schaduw, isolatie van geluid en meer structuur in je tuin. Laten we alle voordelen van deze mooie haag eens voor je op een rijtje zetten.

Een beukenhaag zorgt voor een prettige schaduw

Beukenbomen geven veel schaduw, wat kan helpen om de tuin koel te houden in de zomer. Een beukenhaag, ook wel bekend onder de Latijnse naam Fagus Sylvatica, kan schaduw bieden doordat de bladeren van de bomen een dak vormen waaronder je kunt zitten of liggen. Dit kan helpen om de tuin koel te houden in de zomer en om beschutting te bieden tegen de zon. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de groei van de beukenhaag. Beukenbomen kunnen behoorlijk groot worden, dus als je een beukenhaag plant, is het aanbevolen om ervoor te zorgen dat je voldoende ruimte hebt om de haag te laten groeien. Als je de beukenhaag wil gebruiken om schaduw te bieden, is het zeker het overwegen waard om de haag op een bepaalde hoogte te snoeien, zodat de bladeren dichter bij de grond komen en meer schaduw bieden. Houd er wel rekening mee dat dit de groei van de haag kan beïnvloeden en dat het tijd kan kosten om de haag op de gewenste hoogte te krijgen.

Een beukenhaag is goed voor de privacy

Een beukenhaag kan je eenvoudig kopen bij een van de specialisten op het gebied van bomen en struiken, zoals Betuwebomen.nl. Deze haag kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt om privacy te bieden in de tuin en om het uitzicht van buitenaf te blokkeren. Een beukenhaag zorgt voor privacy door zijn hoogte en dichtheid. Beuken zijn snelgroeiende bomen met een dicht bladerdek, wat betekent dat ze een dichte en volwassen haag vormen, waar je niet zomaar doorheen kijkt. Als de haag hoog genoeg is, is hij ook een barrière die het uitzicht op je tuin vanuit de straat belemmert. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de haag niet per se 100% privacy biedt, aangezien het mogelijk is dat mensen eroverheen kunnen kijken of door spleten in de haag kunnen gluren. Dit kun je dan weer voorkomen door de haag hoger te laten groeien, of door deze minder vaak te snoeien.

Geluidsisolatie

Beukenbomen zorgen voor een goede geluidsisolatie, wat helpt om geluid van buitenaf te verminderen. Dit is vooral nuttig zijn als je in een drukke buurt woont of als je dicht bij een drukke weg of luchthaven woont. De dichte bladeren en takken van een beukenhaag kunnen absorberen en reflecteren geluid, waardoor het geluid minder hoorbaar is als je lekker in je tuin zit. Let er wel op dat de isolatie niet honderd procent perfect is, maar het kan zeker een belangrijke bijdrage leveren aan het plezier van op een mooie dag in je tuin zitten!

Een beukenhaag zorgt voor structuur in je tuin

Een beukenhaag voegt structuur toe aan je tuin, door middel van zijn vorm, hoogte en textuur. Beuken snelgroeiende bomen met een rechte stam en symmetrische kroon, wat betekent dat ze een formele en gestructureerde uitstraling geven aan je tuin. Bovendien kunt u de beukenhaag snoeien en vormgeven om de gewenste vorm en hoogte te behouden, wat er nog eens aan bijdraagt om de tuin een geregeld en georganiseerd uiterlijk te geven. Als je een haag van beuken plant, let er dan wel op dat je ze regelmatig moet snoeien om ervoor te zorgen dat ze hun vorm behouden en niet te dicht worden.

Een haag van beuken is ook nog eens heel duurzaam

Beukenbomen zijn duurzaam en kunnen vele jaren meegaan als ze op de juiste manier worden verzorgd. Daar komt bij dat beuken hebben doorgaans weinig onderhoud nodig hebben en bestand zijn tegen ziektes en plagen. Dit betekent dat ze weinig tot geen pesticiden of herbiciden nodig hebben en zodoende weinig negatieve invloed hebben op het milieu en jouw gezondheid. Beuken uit je haag kunnen ook nog eens zeer oud worden, wat betekent dat ze een lange levensduur hebben en niet vaak vervangen hoeven te worden. Beukenhaagjes bieden ook een grote hoeveelheid voedsel en schuilplaatsen voor vogels en andere kleine dieren, zodat je meer biodiversiteit in jouw tuin hebt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie