Afbeelding
Foto iStock

Goede luchtkwaliteit in huis van groot belang

15 maart 2023 om 13:36 Partnercontent

Op welke manier zorg jij er momenteel voor, dat de luchtkwaliteit binnen je woning voldoende is? Een goede luchtkwaliteit draagt bij aan je gezondheid, het voorkomt een verslechtering van je weerstand. Daarbij maakt dit het makkelijker om je langdurig te concentreren. Iets wat belangrijker geworden is, nu hybride werken bij veel werkgevers de trend is. De laatste jaren hebben steeds meer huishoudens hun woning van een WTW-installatie voorzien. WTW staat hierbij voor warmteterugwin-installatie. Het maakt het mogelijk om huizen op een duurzame wijze te verwarmen en tegelijkertijd bij te dragen aan de luchtkwaliteit, mede door het WTW filter waarvan deze installaties voorzien zijn. Om optimaal te genieten van de voordelen van een WTW-installatie is het belangrijk dit filter periodiek te vervangen.

Luchtzuivering in huis middels een WTW-installatie

Een WTW-installatie zorgt ervoor dat de vervuilde lucht binnen de woning voortdurend uit de verschillende ruimtes gezogen wordt, om dit vervolgens naar buiten af te voeren. Op hetzelfde moment wordt er schone lucht van buiten naar binnen gezogen. Om deze lucht zo zuiver mogelijk te houden, stroomt de lucht door een WTW filter, welke de vervuiling uit de lucht opneemt. Een warmtewisselaar binnen het systeem zorgt dat de warmte uit de naar buiten afgevoerde lucht wordt opgenomen, om de binnenkomende luchtstroom iets te verwarmen. Op deze manier wordt er niet onnodig veel energie verbruikt bij het verwarmen en ventileren van een woning. Zou het filter te vervuild zijn, dan wordt de lucht in huis onvoldoende gefilterd en neemt de luchtkwaliteit af. Losse WTW filters zijn eenvoudig online bij te bestellen, bijvoorbeeld via Tops WTW Filters: topswtwfilters.nl.

Mate van afzuiging gebaseerd op sensoren

Bijzonder fraai aan deze moderne installaties is het feit, dat ze voorzien zijn van verschillende sensoren. Deze sensoren meten de luchtkwaliteit en bepalen op basis daarvan in welke mate de lucht uit de verschillende kamers moet worden gezogen. Niet alleen wordt gekeken naar vervuiling van de lucht; ook de luchtvochtigheid in huis speelt mee. Na het douchen of koken zal de WTW-installatie hierdoor harder werken.

Belang van schone lucht in huis

Vervuilde lucht kan leiden tot verschillende soorten gezondheidsklachten. Denk bijvoorbeeld aan geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen. Ook kortademigheid kan een teken zijn, dat de lucht van onvoldoende kwaliteit is. Evenals dat een verminderd concentratievermogen en een laag energieniveau er voorbeelden van zijn. Het geeft aan hoe belangrijk het is om een woning goed te laten ventileren. Naast de mogelijkheid om hier een WTW-installatie voor te gebruiken, draagt ook het tegen elkaar openen van verschillende ramen bij aan de luchtkwaliteit. Het openen van meerdere ramen creëert een natuurlijke luchtstroom in huis, welke de vervuilde lucht mee naar buiten neemt. Deze manier van ventileren is minder duurzaam dan het gebruik van een WTW-installatie; er gaat veel warmte verloren. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie