Afbeelding
Shutterstock

Nieuwbouwwoningen vrijwel standaard van WTW-installatie voorzien

14 oktober 2022 om 07:15 Partnercontent

Woningen in nieuwbouwwijken worden tegenwoordig niet meer aangesloten op het gasnet; ze verbruiken uitsluitend stroom. In de huidige tijd is dit een groot voordeel voor de bewoners in deze wijken, daar met name de gasprijs gestegen is in de afgelopen maanden. Daar komt bij dat het voor deze huizenbezitters mogelijk is om nagenoeg energieneutraal te wonen, wanneer zij het dak van hun woning voorzien van voldoende zonnepanelen. Om de woning op een zo duurzaam mogelijke wijze te kunnen verwarmen, zijn deze nieuwbouwwoningen vrijwel standaard van een warmte terugwin installatie voorzien. Niet alleen in nieuwbouwwoningen wordt voor zo’n WTW-unit gekozen. Ook de bezitters van bestaande bouw overwegen het laten plaatsen hiervan steeds vaker. Mede doordat uiteindelijk alle woningen van het gas af zullen moeten.

Mechanische ventilatie in huis biedt verschillende voordelen 

Met een warmte terugwin installatie hebben woningbezitters de mogelijkheid de ruimtes in huis te laten ventileren, met een minimaal verlies van warme lucht. Dat biedt in de wintermaanden het voordeel, dat er niet onnodig veel energie verbruikt hoeft te worden voor het verwarmen van ruimtes. Een goed alternatief voor het openen van ramen in de ochtend of avond. Daarbij zorgt mechanische ventilatie voor het 24 uur per dag ventileren van ruimtes. Dit doet het systeem op basis van een aantal geïntegreerde sensoren. Denk aan een vocht- en CO2-sensor. De exacte samenstelling van de apparaten is afhankelijk van het type systeem wat men koopt. De mechanische ventilatie laten reinigen hoef je niet zelf te doen; vaak kun je een onderhoudscontract afsluiten bij een dergelijk systeem. Veel modellen beschikken daarnaast over filters, welke je relatief eenvoudig zelf kunt vervangen.

Schone lucht in huis om verschillende redenen belangrijk 

Het is om verschillende redenen belangrijk de ruimtes in huis te ventileren. Dit is de afgelopen twee jaar des te duidelijker geworden, met de uitbraak van de pandemie. Door voor een goede ventilatie in huis te zorgen neemt de kans op een besmetting met een virus sterk af. Daarbij helpt de mechanische ventilatie de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Iets wat met name wenselijk is voor mensen met astma en reuma. Zij zullen meer last hebben van de symptomen hiervan, wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Bovenal zorgt een WTW-unit voor een aangenaam klimaat in huis.

Werking van een WTW-installatie

Een WTW-installatie bestaat uit drie onderdelen, te weten: een ventilator, een inblaas en afzuiging. Een elektrische motor in de WTW-unit zorgt voor een constante stroom van verse lucht van buitenaf. Hierbij wordt deze lucht bij het betreden van de woning opgewarmd, door de warmte over te nemen van de vervuilde luchtstroom naar buiten. Op deze manier wordt er relatief weinig energie verbruikt om de lucht in huis schoon en zuiver te houden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie