Afbeelding
Shutterstock

Steeds meer mensen verkopen hun woning zelf

14 oktober 2022 om 07:12 Partnercontent

Bij de verkoop van een woning heb je de hulp van een verkoopmakelaar in lang niet alle gevallen nodig. Zelf een huis verkopen zonder makelaar wint aan populariteit onder Nederlanders. Gek is dat niet, daar de vraag naar woningen nog altijd zeer hoog is. Het maakt het relatief eenvoudig om de woning verkocht te krijgen. Daar komt bij dat er online veel data te vinden is over de huidige stand van de huizenmarkt. Dit maakt het mogelijk om een goede inschatting te maken van een reële vraagprijs voor de woning. Kijk bijvoorbeeld naar de gemiddelde prijs per vierkante meter in de wijk. Of kijk naar de prijs waarvoor andere woningen in de buurt verkocht zijn de afgelopen maanden. Overigens zijn er partijen die dit werk voor je uit handen nemen; zij komen langs voor een eerste gesprek, zorgen voor een waardebepaling en regelen het papierwerk nadien.

Afwikkeling van verkoop woning via de notaris 

Op het moment dat je kiest voor zelf een huis verkopen, betekent dat in de basis niets meer dan het vinden van een koper voor de woning. Zodra er een akkoord gesloten wordt over de prijs, is het aan de notaris om dit in een koopakte vast te leggen. De makelaar speelt daar geen rol meer in. Houd bij het beoordelen van de verschillende biedingen op de woning rekening een mogelijk voorbehoud. Overigens heb je hier niet mee te maken, wanneer je een online partij in de arm neemt voor het regelen van het papierwerk en de waardebepaling van de woning. Normaliter zijn een voorbehoud van financiering en een voorbehoud van een bouwtechnische keuring populair. Logischerwijs is een bod zonder een dergelijk voorbehoud een interessantere optie. De kans dat de gesloten deal nog geannuleerd wordt is hierbij minimaal. Overigens heeft een koper hier wel het recht toe in de eerste dagen na het sluiten van de deal.

Voordelen van zelf een huis verkopen 

Aan de mogelijkheid om zelf een woning te verkopen zitten verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld allereerst aan het feit, dat er geen makelaarskosten betaald hoeven te worden. Daarbij ben je enigszins flexibel in het kiezen van een overdrachtsdatum. Ook prettig: je bent niet afhankelijk van de planning van een makelaar. Zet de woning te koop, wacht op de eerste biedingen en kom vervolgens zo snel mogelijk tot een passende deal.

Kijk vooraf hoe je de vraagprijs kunt verhogen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de vraagprijs van de woning in korte tijd te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpakken van de tuin, het vernieuwen van de kleuren op de wand in de woon- en slaapkamer en logischerwijs het opruimen van de woning. Een opgeruimde woning lijkt veel ruimtelijker, wat het voor een potentiële koper interessanter maakt om een bod op het pand uit te brengen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie