Afbeelding
Foto door ThisisEngineering RAEng via Unsplash

Omscholen richting de techniek? Bekijk deze 5 technische beroepen

30 maart 2023 om 07:26 Partnercontent

Wil jij je laten omscholen? En ben je specifiek geïnteresseerd in de mogelijkheden die de techniek kan bieden? Dan heb je geluk, want er is een groot tekort in de technische sector. Je kunt dan ook alle kanten op. Om je te helpen bij het vinden van een interessante en technische uitdaging, vertellen we je meer over 5 beroepen.

1. Domotica programmeur

Domotica is een vakgebied dat zich bezighoudt met het automatiseren van woningen en gebouwen. Een domotica programmeur is verantwoordelijk voor het programmeren en installeren van geautomatiseerde systemen zoals slimme thermostaten, beveiligingscamera’s, verlichting en zonwering. Dit kan variëren van eenvoudige systemen tot complexe systemen die met elkaar samenwerken. Domotica programmeurs moeten niet alleen over technische vaardigheden beschikken, maar ook over communicatieve vaardigheden om de wensen van de klant te begrijpen en te vertalen naar een werkend systeem.

2. Robotica

Robotica is een snelgroeiend vakgebied dat zich bezighoudt met het ontwerpen en bouwen van robots. Robotics engineers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en testen van robots voor verschillende toepassingen. Dit kan variëren van industriële robots die worden gebruikt in fabrieken tot robots die worden ingezet in de gezondheidszorg en de ruimtevaart. Robotics engineers moeten niet alleen over technische vaardigheden beschikken, maar ook over creativiteit om nieuwe en innovatieve oplossingen te bedenken.

3. Warmtepompmonteur

Als warmtepompmonteur speel je een belangrijke rol in het verduurzamen van de samenleving. Steeds meer mensen willen af van fossiele brandstoffen en kiezen voor duurzame alternatieven zoals warmtepompen. Als warmtepompmonteur ben je verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van deze systemen. Dit betekent dat je een essentiële bijdrage levert aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verhogen van de energie-efficiëntie van woningen en gebouwen.

4. Monteur Zonnepanelen          

Als Monteur Zonnepanelen ben je verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van zonne-energiesystemen voor woningen en bedrijven. Werken als Monteur Zonnepanelen biedt veel uitdagingen en leermogelijkheden. Je moet een goed begrip hebben van elektrische systemen en de veiligheidsvoorschriften die hierbij komen kijken. Daarnaast moet je beschikken over probleemoplossende vaardigheden en klantgericht zijn om aan de wensen en eisen van de klant te voldoen.

5. Operator

Als operator heb je de verantwoordelijkheid om productieprocessen in goede banen te leiden en efficiënt te laten verlopen. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor het bedienen en onderhouden van machines en apparatuur, het oplossen van technische storingen en het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie