Afbeelding
Foto door Abdulvahap Demir via Pexels

Hoe een zakelijke autoverzekering je bedrijf kan beschermen?

5 mei 2023 om 07:49 Partnercontent

Moet je voor je werk veel op bezoek bij klanten? Dan is de kans groot dat je hier een auto van de zaak voor gebruikt. Je rijdt immers zakelijke kilometers, waardoor het zonde is om hier je privéauto voor te gebruiken. Wanneer je een bedrijfsauto koopt, moet je ook een zakelijke autoverzekering afsluiten. Omdat zo’n verzekering geld kost, zie je dit misschien als een nadeel. Toch kan een zakelijke autoverzekering je bedrijf ook beschermen. In deze tekst leggen wij je uit hoe dit zit.

Je bent verzekerd voor schade die je bij anderen aanricht

Volgens de Nederlandse wet is iedereen die een auto op naam heeft staan, verplicht om dit voertuig te verzekeren. Dit geldt niet alleen voor personenauto’s, maar ook voor bedrijfsauto’s. Je moet jouw auto minimaal verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Hierdoor ben je verzekerd voor schade die je met het voertuig bij anderen aanricht. Niet alleen schade aan objecten valt binnen de dekking van deze verzekering, maar ook schade aan personen.

Veroorzaak je schade met je zakelijke auto en ben je niet verzekerd? Dan zit je flink in de nesten. Dit is zeker het geval als jij volgens de wet aansprakelijk bent voor de schade. Je moet de kosten om de schade te verhelpen dan immers vergoeden. Als je hier niet voor verzekerd bent, moet je dit uit eigen zak betalen. Omdat de schade hoog op kan lopen, kan dit ervoor zorgen dat je bedrijf in de financiële problemen komt. Daarbij komt dat je een boete kunt krijgen als je jouw bedrijfsauto niet verzekert, zelfs als de auto alleen maar stilstaat. Met een zakelijke autoverzekering bescherm jij je tegen deze financiële risico’s.

Schade aan eigen voertuigen kan ook gedekt worden

Raakt een bedrijfsauto betrokken bij een aanrijding en is deze alleen WA verzekerd? Dan wordt de schade die je aanricht bij de andere partij meestal vergoed door je verzekeraar. De kans is aanwezig dat jouw auto ook behoorlijk wat schade heeft opgelopen. Wanneer je alleen verzekerd bent voor de wettelijke aansprakelijkheid heeft het geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen. Schade aan jouw voertuig valt namelijk buiten de dekking van deze autoverzekering.

Als je auto total loss is en je deze alleen WA verzekerd hebt, keert een verzekeraar geen geld uit. Dit is geen pretje, want je moet de aankoop van een nieuwe auto dan zelf financieren. Zit je hier niet op te wachten? Verzeker je bedrijfsauto dan beter. Naast WA kun je een bestelauto verzekeren met WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco. Als je de risico’s voor je bedrijf tot een minimum wilt beperken, kies je voor laatstgenoemde verzekering. Je bent dan niet alleen verzekerd voor schade die je met het voertuig aanricht, maar ook voor nagenoeg alle schade aan jouw bedrijfsauto.

Medewerkers zijn meeverzekerd

Bij veel verzekeraars zijn inzittenden standaard meeverzekerd als je een zakelijke autoverzekering afsluit. Als zij betrokken raken bij een verkeersongeluk, hoef jij je minder zorgen te maken over de gevolgen die dit met zich meebrengt. Niet alleen de bestuurder is verzekerd, maar ook andere inzittenden. Een inzittendenverzekering dekt overigens ook schade aan spullen in of op het voertuig die ontstaat door een aanrijding. Je bent zelfs verzekerd voor schade als je hier zelf niet voor aansprakelijk bent.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie